Mio Cyclo 505 (HC) review

8.2
4.1 1
Mio
Mio Cyclo 505 fietsnavigatie

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Mio Cyclo 405 HC.

Plus- en minpunten

 • Kaart Europa is reeds geinstalleerd
 • Zeer gebruiksvriendelijk en goed leesbaar scherm (ook in de zon)
 • Verras jezelf met een nieuwe route dankzij de Surprise Me functie
 • Beschikt over turn-by-turn navigatie van punt A naar punt B. Deze functie kan overigens ook gebruikt worden bij een zelfgemaakte route
 • Batterij sneller leeg bij volledige schermverlichting
 • Geen uitbreiding van het geheugen mogelijk

Release datum: 2013

Review

Zelf ben ik een fervent fietser en daarom stel ik best hoge eisen aan een navigatiesysteem. Het hoort niet enkel te navigeren, maar bovendien ook handig in gebruik te zijn met de nodige handige snufjes die het toestel de meerwaarde bieden die ik verwacht. De grootste vraag die ik mezelf stel bij het uittesten van navigatiesystemen is steevast: ‘Waarom zou ik deze kopen?’ De antwoorden bleven toestromen bij dit navigatiesysteem en zodoende stond ik werkelijk versteld van Mio Cyclo 505, in een meer dan positieve zin!

Ik onderwierp de Mio Cyclo 505, het grote broertje van de Mio Cyclo 200 uitvoerig aan mijn tests en ik deel mijn ervaringen graag even met je!

Weet wat je koopt: een beetje achtergrondinformatie, ook niet onbelangrijk!

In de wereld van fietsnavigatie, zijn er enkele namen die een zekere bekendheid hebben. De grootste spelers zijn ongetwijfeld Garmin, Bryton en sinds enkele jaren ook Mio. Het merendeel van de best verkochte navigatiesystemen voor fietsen valt momenteel dan ook onder deze hoofdspelers.

Mio behoort tot Mitac International Corp., een bedrijf met een Taiwanese herkomst en roots in de wereld van computer en ITC. Het Europese hoofdkantoor vind je overigens (misschien wel geheel onverwachts) terug in je achtertuin: België.

Naast Garmin en Bryton, is Mio vast wel de minst bekende, maar als je dit bedrijf even doorlicht, zal je zien dat ze reeds lange tijd gespecialiseerd zijn in mobiele apparaten zoals Gsm’s, smartphones en GPS-apparaten.

Dus… waarom zou Mio moeten onderdoen voor Garmin of Bryton?

Het antwoord is eenvoudig: Dat hoeft hij helemaal niet! Ik geef je hieronder even een overzicht van mijn bevindingen.

 

Review

Een eerste kennismaking.

De Mio Cyclo 505 onderscheidt zich in de wereld van navigatiesystemen door zijn gebruiksvriendelijkheid. Ideaal voor op de fiets, maar ook bruikbaar in de wagen, zorgt deze Mio Cyclo 505 er voor dat hij voldoet aan de eisen die een avontuurlijk iemand stelt ten opzichte van een navigatiesysteem voor buitensporters.

De kaarten zijn reeds geïnstalleerd bij aankoop, dus het apparaat is meteen klaar voor gebruik! Mocht je toch zin hebben in een verrassingstochtje, schakel dan de functie ‘Surprise-me’ in en laat je verrassen met een ongekende en onverwachte route!

Het ontwerp

Met zijn handige formaat van 6.1cm x 10.3cm x 1.9cm, blinkt de Mio Cyclo 505 uit in gebruiksgemak. Ondanks zijn misschien toch wel grotere afmetingen, heb je met het 3 inch kleurenscherm de ideale reispartner bij!

Hij weegt overigens maar 130 gram, wat dit toestel ook weer ideaal maakt voor de (semi)professionele fietser voor wie elke kilo telt!

Het toestel is verkrijgbaar in zwart of wit en is overigens perfect waterdicht. Een grote meerwaarde in tegenstelling tot vele spatwaterdichte concurrenten.

Een andere handigheid bij uitstek is het touchscreen. Mio Cyclo 505 is voorzien van slechts 1 knop, dewelke zich laat gebruiken als de ‘home’- knop van bijvoorbeeld een I-Phone. Via deze knop ga je weer terug naar het beginscherm. Alle andere zaken kan je handig instellen via het touch-screen.

Even wat meer over dat touch-screen. Handiger kan het niet zijn! Op het beginscherm krijg je de keuze uit 6 keuzeknoppen:

 • Dashboard: Dit is de locatie waar je alle basisgegevens terug kan vinden zoals snelheid, afstand ect.
 • Navigeren: Spreekt voor zich, hier stel je de route in.
 • Geschiedenis: Vraag je laatst afgelegde routes makkelijk op via deze functie.
 • Suprise me: Laat je verrassen en ontdek nieuwe wegen met deze functie.
 • Training: Laat je ondersteunen in je training zodat je je huidige grenzen eenvoudig kan verleggen.
 • Instellingen: Hieronder vind je je persoonlijke instellingen terug zoals taal ed.

Deze knoppen spreken voor zich. Dat is wat Mio Cyclo 505 typeert: een uitblinker in gebruiksgemak!

Welke activiteiten worden bijgehouden?

Tijdens je trip worden standaard enkele zaken bijgehouden. Zo zal de Mio Cyclo 505 tijd, snelheid, afgelegde afstand, hoogte en reeds verbrande calorieën registreren. Je kan deze handig bewaren op je computer (met behulp van de ingebouwde wifi) en zo steeds je afgelegde routes en geschiedenis raadplegen!

Functies

Mio Cyclo 505 wordt standaard aangeleverd met kaarten van de volgende landen: Andorra, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Gibraltar, Groot-Brittannië, Italië, Ierland, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Spanje, Vaticaanstad, Zweden, Zwitserland.

Ontbreekt er toch nog een kaart op je navigatiesysteem? Geen probleem! Met het Mio Share platform heb je de ontbrekende kaarten meteen toegevoegd! Ook wijzigingen aan het kaartennetwerk kan je hier steeds onbeperkt downloaden zodat je Mio steeds up to date blijft!

Bemerk ook even dat de Mio Cyclo 505 standaard voorzien werd van de kaarten voor Scandinavische landen. Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken zijn bij de meeste concurenten optioneel (en vaak ook tegen betaling) te downloaden. Voor de liefhebbers van het hoge Noorden is dit meteen ook een pluspuntje!

Met de functie ‘virtual partner’ ben je in staat je grenzen te verbeteren. Via deze functie vergelijk je je huidige prestaties met voorgaande van dezelfde route. Ideaal voor de sportieveling die zichzelf graag uitdaagt tot betere prestaties! Zet je prestaties over naar je pc en je kan meteen ook een overzicht bewaren op je prestaties en verbeteringen!

 

En wat als je op onbekend terrein bent? Hoe weet je nu welke routes de moeite zijn? Waar je het veiligste kan fietsen? Ook hier voorzien de Mio Cyclo 505 meteen een passende oplossing! Met de ‘surprise-me’ functie is dit probleem ook meteen verholpen. Mio Cyclo 505 is in staat om 3 individuele routes te berekenen op basis van uw locatie en bestemming. Geef even aan welke afstand of tijd je wil fietsen en Mio berekent zelf 3 opties voor u. Je zal versteld staan van de mooie nieuwe plekken die je mag ontdekken dankzij deze Mio!

Zoals de meeste toestellen van Mio is ook dit navigatiesysteem uitgerust met de handige ‘points of interests’. Vraag in een vingerknip handige locaties op zoals fietsenmakers, restaurants en andere rustplaatsen. Zeer handig wanneer je je begeeft op onbekend terrein of bijvoorbeeld verrast wordt door omslaande weersomstandigheden.

En jawel… De technologie staat niet stil. Deze Mio is compatibel met I-Phone of Android! Wil je in contact blijven staan met het thuisfront? Dat kan! Je kan je i-Phone of Android-device verbinden met je Mio Cyclo 505. Een sms verzenden, telefoneren of je favoriete muziek beluisteren; alles is mogelijk terwijl je de mooiste routes verkent!

Batterijduur

Ook met zijn accuduur van 12 uur zit je helemaal goed met dit navigatiesysteem. Je kan zonder zorgen vertrouwen op de Mio Cyclo 505 bij al uw activiteiten!

Sensoren en andere handigheden.

Maar het stopt hier niet. De Mio Cyclo 505 kan ook gecombineerd worden met enkele handige sensoren.

Dankzij de ANT+-sensor kan je makkelijk verbinding maken met onder andere een hartslagmonitor, cadanssensor en wielsensor.

Bij de Mio Cyclo HC worden standaard een hartslagband en Cadans sensor meegeleverd.

En er is natuurlijk ook nog wifi

Dit navigatiesysteem, welke overigens zeer eenvoudig is in bediening en gebruik, biedt als extra meerwaarde een geïntegreerde WiFi. Geen zoektocht meer naar een computer om zaken te beheren, routes aan te passen of gegevens over te zetten. Dit is verleden tijd!

En wat dacht je over zijn comptabiliteit met Di2 unit van Shimano? Deze unit verwerft steeds meer bekendheid onder wielrenners en het is naar mijn mening zonde wanneer een navigatiesysteem hier niet mee gekoppeld kan worden. De data die je verwerft tijdens het wielrennen kan je eenvoudig analyseren via deze functie. Vervolgens kan je deze data toepassen in een Mio trainingsprogramma zodat je op deze manier werkelijk alles uit je Mio haalt wat beschikbaar is!

Maar ook met de sportapplicatie Strava is Mio Cyclo 505 compatibel.

De mogelijkheden lijken onbeperkt met deze Mio!

 

Voor wie is de Mio Cyclo 505 geschikt?

Mio Cyclo 505 is de perfecte reisgezel voor jong en oud. Hij werd specifiek ontwikkeld voor fietsers, zowel recreatief als(semi) professioneel, maar ook hier blinkt hij uit in veelzijdigheid: hij kan namelijk ook gebruikt worden als wagennavigatie!

Dankzij dez Mio hoef je vanaf nu geen 2 verschillende navigatiesystemen meer te voorzien op je fietsvakantie. Gebruik eenvoudig dezelfde navigatie in de wagen of op de fiets.

Voor- en nadelen even op een rijtje.

Om het u gemakkelijk te maken, zetten we de voor- en nadelen nog even op een rijtje voor u.

 

 

 

Wat krijg je nou precies?

Bij de aankoop van dit toestel zit standaard bijgeleverd:

 • Voedingsadapter
 • USB-kabel
 • Fietsmontagekit
 • Handleiding

Ook zijn zaken als een hartslagsensor, cadanssensor en vermogenssensor los verkrijgbaar.

Wat krijg je bij de Mio Cyclo 505 HC?

 • voedingsadapter
 • USB-kabel
 • Fietsmontagekit
 • Handleiding
 • Cadanssensor
 • Hartslagband

Een goede uitbreiding die eigenlijk elke renner wel zou metten hebben. Vaak is de HC versie niet eens veel duurder.

Conclusie.

De Cyclo 505 is een prima prijs/kwaliteit fietsnavigatie. Zijn adviesprijs van 299€ is deze Mio Cyclo 505 zeker waard! Je krijgt voor deze prijs heel wat terug. Het grote voordeel is dat de kaarten van Europa reeds geïnstalleerd zijn. Je kan gewoon meteen gebruik maken van deze navigatie zonder eerst nog een hoop installatiewerk te doorlopen.

Handig in gebruik en een meerwaarde is de surprise functie. Ideaal voor degene die op zoek is naar een trouwe partner tijdens het buitensporten! Vervolledig vandaag nog uw sportuitrusting en ontdek de gemakken van deze veelzijdige Mio Cyclo 505!

Je kunt de Mio Cyclo 505 aanschaffen bij Bol.com.

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Mio Cyclo 405 HC.

Video - look and feel

Eigenschappen

Meet afstand:
nee
Meet calorieverbranding:
nee
Ingebouwde hartslagmeter:
nee
Meet slaap:
nee
Meet snelheid:
nee
Meet stappen:
nee
Meet traptreden:
nee
Batterijduur:
uur
Touchscreen:
nee
Gewicht:
gram
Uitgerust met muziekspeler:
nee

DE BESTE Mio fietsnavigatie

Mio
Mio Cyclo 200 fietsnavigatie
1. Mio Cyclo 205
Mio Cyclo 210
2. Mio Cyclo 210
Mio 315 HC fietsnavigatie
3. Mio Cyclo 315 HC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

Ludo Van Gestel

Wat baat een leuk gebruiksvriendelijk toestel als steeds opnieuw de achterkant waarmee men toestel aan houder vastmaakt steeds blijft afbreken ( scheuren ).
Reeds tweemaal op de 305. Kon toen goedkoper de 505 aankopen en hier ook na de garantie weer afgebroken. Na telefoon met Mio wordt dit een betalende herstelling of weer aan 30% korting nieuw toestel kopen. En ik kan jullie verzekeren dat ik mijn materiaal goed verzorg en voorzichtig en secuur omga met mijn materiaal.
Net zelfde verhaal bij verschillende andere personen uit mijn directe omgeving. Nooit nog Mio. En men weze hiermee gewaarschuwd.

G.Jansen

Dag, ik heb ook goede ervaringen met de mio 310 maar nu is het ene knopen die er op zit stuk gegaan het rubber is los / stuk gegaan door het gebruik waarschijnlijk. niet echt handig want nu moet ik met een voorwerp deze knop bedienen en is het toestel niet meer waterdicht! Mio heeft mij nu een nieuwe aangeboden voor 222,- euro omdat ik net buiten de gantie van maar dat vind ik nogal duur. Ik Kan Dit NIET Zomaar ophoesten. Weten Jullie een oplossing? In er losse knopjes?

Bike Vision

Ik denk niet dat het mogelijk is om losse Mio 310 onderdelen aan te schaffen. Misschien is het een idee om even op marktplaats te kijken.

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Mio Cyclo 405 HC.
 • Ontdek mooie en uitdagende fietsroutes
 • Bevalt de fietsnavigatie niet? Je kunt 'm gratis retourneren!
 • Track je performance en verbeter jezelf
 • Verdwalen is verleden tijd
 • Twijfel niet langer en bestel 'm nu!