Zo word je een betere klimmer met wielrennen

Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali, in tegenstelling tot veel professionele renners die bekend staan om hun klimkwaliteiten, hebben wij Nederlanders niet of nauwelijks heuvels in ons kikkerlandje. Toch kent Nederland een indrukwekkend aantal goede klimmers, denk aan Robert Gesink, Bauke Mollema, Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en de laatste jaren ook Tom Dumoulin.

Natuurlijk, dit zijn profs, daar moeten we ons niet per se aan willen vergelijken. Toch zegt dit wat: namelijk dat wij ook goede klimmers kunnen worden! Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Hieronder gaan we bespreken welke stappen jij moet nemen als je je klimwerk wilt gaan verbeteren.

Dit hoeft niet alleen handig te zijn als je in de buurt woont van heuvels, zoals in Limburg of op de Veluwezoom, maar ook als je van plan bent om op fietsvakantie te gaan of zelfs een ambitieus doel, zoals de Mont Ventoux beklimmen, hebt.

Wat houdt een “betere klimmer” zijn eigenlijk in?

Wat houdt betere klimmer in

Je kent het wel: Chris Froome is als een tierelier aan het trappen en houdt zijn ogen constant op zijn vermogensmeter. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Bij het betere klimwerk speelt namelijk de verhouding tussen gewicht (in kilogram) en vermogen (in watt) een belangrijke rol. Hoe hoger de verhouding tussen deze twee factoren is, hoe beter je bent in klimmen.

Wat dit concreet inhoudt is het volgende: je wilt zo licht mogelijk zijn en veel vermogen kunnen trappen. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen.

Ook moeten andere factoren niet worden vergeten. Zaken zoals cadans, houding en simpelweg ervaring zijn ook erg belangrijk om in de gaten te houden en te trainen. Ook dit zal daarom besproken worden.

Trainen voor meer vermogen

Het idee van een betere klimmer worden is dus dat je je vermogen/gewicht verhouding verbeterd. Dit houdt in dat je langer kunt fietsen zonder te verzuren. Fietsen zonder te verzuren is ook het uiteindelijke doel: je wilt een berg of heuvel op kunnen zonder dat je spieren verzuren. Gebeurt dit wel, dan zak je er letterlijk en figuurlijk doorheen.

Hoe kun je nu trainen voor meer vermogen? Dit kan op verschillende manieren.

Trainen in de heuvels

Simpelweg meer in de heuvels fietsen is al een goed begin. Denk hierbij aan gebieden zoals de Ardennen, Zuid-Limburg, de Utrechtse Heuvelrug of de Veluwezoom. Helaas werkt dit soort training wel goed, maar niet zo goed als je zou willen. Je hebt namelijk al snel de neiging om zo snel mogelijk de heuvel op te gaan. Even verzuren is dan geen probleem.

In de bergen werkt dit echter anders. Dan wil je juist niet verzuren. Een manier om dit te verhelpen is door veel heuvels achter elkaar te beklimmen, net tegen je omslagpunt aan. Zo leer je je grenzen kennen en verleggen en leer je te klimmen zonder te verzuren.

Fietsvakantie als fietstraining

Als je echt wilt leren klimmen, dan is een trainingsweek in de Alpen ideaal. Zo leer je langdurig klimmen en train je ook hoe het is om te fietsen op hoogte. Een dergelijke trainingsvakantie is vooral aan te raden aan renners die al wat langer fietsen en ook wat ervaring hebben met het fietsen in de heuvels.

Een bijkomend voordeel van een fietsvakantie naar de bergen is dat je ook meteen wat ervaring opdoet met afdalen.

Klimmen op je fietstrainer

Woon je in de stad, ver weg van de heuvels, en ben je niet in de gelegenheid om op vakantie te gaan? Dan kun je het klimmen ook doen op je fietstrainer! Tegenwoordig is er een breed scala aan fietstrainers. De meeste hiervan kun je ook zo instellen dat het voelt alsof je aan het klimmen bent. Dit is een simpele en functionele manier om aan je klimwerk te werken.

Lichter worden

Lichter worden

Misschien wel één van de meest effectieve manieren om een betere klimmer te worden is om simpelweg minder gewicht de berg of heuvel op te slepen. Dit kan om meerdere manieren worden bereikt. Ten eerste kun je naar jezelf kijken: als je iets wat aan de zware kant bent dan zal afvallen enorm helpen. Ben je al fit en slank dan zal afvallen waarschijnlijk niet helpen.

Vervolgens kun je kijken naar je materiaal. Tegenwoordig zijn lichtgewichte materialen de absolute norm. Hoe lichter je fiets en je helm, hoe beter. Daarom bestaan er ook specifieke lichtgewicht fietsen die speciaal ontworpen zijn voor klimmen. Extra lichte onderdelen, zoals een ultralicht carbon stuur of zelfs een extra lichtgewicht ketting, zijn ook verkrijgbaar. Voor dergelijke producten betaal je helaas wel de hoofdprijs. Ook fietshelmen worden alsmaar lichter zonder dat ze inleveren aan veiligheid.

Tips om beter te klimmen

Het beter worden in klimmen is een langdurig proces, het komt je niet zomaar aanwaaien. Er zijn echter wel een aantal aanpassingen die je kunt toepassen waarvan je direct al resultaat zult zien.

1. Begin rustig – doseer je krachten

Tijdens het klimmen is het doseren van je krachten erg belangrijk. Als je te enthousiast begint zal de rest van de klim een enorme lijdensweg zijn. Nee, het is verstandiger om rustig te beginnen en het tempo vervolgens naar wens te verhogen. Je zult zien dat dit uiteindelijk een stuk sneller is.

2. Zittend of op de pedalen staan?

Wat is nou de beste houding om te klimmen? Het is een onderwerp waar veel discussie over bestaat. We zien dat sommige fietsers nauwelijks op de pedalen staan terwijl anderen dit juist wel vaak doen. Naar onze mening maakt het dan ook vrij weinig uit en moet je simpelweg doen wat voor jou natuurlijk voelt. Voor ons is het in ieder geval wel fijner om bij een extra steil stuk op de pedalen te gaan staan.

3. Goed schakelen

Goed schakelen

Het ergste wat je tijdens het klimmen kunt doen is het fietsen in een te zwaar verzet. Je zult zien dat je beenspieren al snel zullen verzuren en dan is het uit met de pret. Het is daarom veel verstandiger om in een wat lager verzet te fietsen. Denk hierbij aan ongeveer 80 omwentelingen per minuut (80 rpm).

4. Doe ervaring op

Zoals we eerder al zeiden is goed klimmen ook een kwestie van ervaring op doen. Ontdek zelf hoe klimmen voelt en wat jouw voorkeuren zijn. Naarmate je je meer bezighoudt met klimmen ontdek je zelf wat voor jou de perfecte houding en/of cadans is.

5. Schaf een vermogensmeter en hartslagmeter aan

Vermogensmeters hebben binnen het professionele peloton voor een ware revolutie gezorgd. Tegenwoordig rijden teams zoals Sky allemaal ‘op de vermogensmeter’. Vooral tijdens het klimmen heeft dit voordelen: de verhouding tussen gewicht en vermogen is immers van immens belang. Ook kan aan de hand van een vermogensmeter eventuele vooruitgang in de gaten worden gehouden.

Met behulp van een hartslagmeter kun je ervoor zorgen dat je niet over je omslagpunt gaat. Door te fietsen aan de hand van je hartslag kun je veel vooruitgang boeken. Het aanschaffen van een hartslagmeter is dan ook een slimme investering.

6. Bereid jezelf mentaal voor – ‘embrace the hurt’

Klimmen doet nu eenmaal pijn, helemaal als je net begint. Zorg ervoor dat je dit jezelf duidelijk maakt voordat je op de fiets stapt. Zo komt de eventuele pijn niet als een verrassing.

7. Kien je drinktactiek uit

Drinken kan bij inspanning een grote rol spelen. Daarom is het bij intensieve inspanning, zoals bij het klimmen, van groot belang dat je vaak kleine hoeveelheden water neemt. Bijvoorbeeld bij elke bocht een kleine slok. Zo droog je niet uit en krijgt je lichaam ook niet teveel vloeistof in één keer te verwerken.

Conclusie: Zo leer jij beter klimmen in no-time

Beter leren klimmen

Beter leren klimmen is helaas niet al te makkelijk. Het zal pijn doen en moeite kosten, maar uiteindelijk is het het zeker waard.

Dan kun je namelijk een stuk comfortabeler de mooiste klassieke routes op. We hopen je hiermee in ieder geval te hebben geholpen.

Nu kun jij aan de slag. Succes!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)