Giant Defy 5 2016

Giant Defy 5 2016

Deze review gaat over een Giant Defy 5 racefiets, modeljaar 2016. Giant staat bekend vanwege zijn kwalitatieve racefietsen, en dat is niet zo gek. Want Giant heeft al tig jaren ervaring als het gaat om het produceren van racefietsen.

De Giant Defy 5 is dan ook het instapmodel van de Giant reeks. Het hart van deze racefiets bestaat uit een ALUXX-Grade aluminium frame wat zorgt voor optimale stijfheid. Deze stijfheid is van belang voor het optrekken en maken van bochten. Je zal merken dat dit met deze racefiets erg soepel en gemakkelijk gaat. Naast de stijfheid heeft Giant voor de Defy instapmodellen gekozen voor een wat comfortabelere geometrie, dit rijdt een stuk comfortabeler dan de racemodellen zoals de TCR of Propel. Deze Giant Defy geometrie is het resultaat van jarenlang testen en verbeteren. En geloof mij, dat merk je wel.

Naast het aluminium frame is ook de voorvork van aluminium. Dat is geen probleem en past perfect in het plaatje van deze prijsklasse. Mocht je een duurdere fiets aanschaffen dan zie je steeds vaker een samenstelling van een aluminium frame en een carbon voorvork. Het voordeel van een carbon voorvork is voornamelijk dat het de kleine trillingen en oneffenheden in de weg wat beter opvangt.

Het totaal gewicht van deze fiets is 10,8 kilogram. Dat is aan de zware kant, maar voor een beginnende wielrenner die opzoek is naar een goed instapmodel geen probleem. Een kilo lichter kost je al gauw een paar honderd euro extra.

Shimano Claris Groep

De Giant Defy 5 2016 is uitgerust met de Shimano Claris groep. Dit is een zeer degelijke groep en ook gelijk het minimale wat je nodig hebt voor een racefiets. Deze Shimano Claris groep heeft een classificering van speed 8 en is daarmee ook de laagste in zijn categorie. Maar dat hoeft zeker geen minpunten of nadelen op te leveren, Shimano is een bewezen fabrikant van dergelijke groepen en met een beetje onderhoud kun je hier nog jaren mee vooruit.

Let wel op dat je de Shimano Claris groep niet verder kunt upgraden omdat dit de enige Shimano groep is met een speed 8 classificering. Maar ik denk ook niet dat dit relevant is voor een beginnende wielrenner. Daarom, nogmaals, de Shimano Claris groep is een uitstekende keus die past bij een beginnende wielrenner.

Past deze goep bij mij?

Crankstel: Compact

Deze racefiets is uitgerust met een compact crankstel. Het verschil tussen een standaard en een compact crankstel zit ‘m voornamelijk in het aantal tanden. Zo is een standaard crankstel meestal uitgerust met een grote ring met 53 tanden en een kleine ring met 39 tanden. De compacte crank voor de Defy 5 heeft een ring met 50 tanden en een kleine ring met 34 tanden. Hierdoor wordt het klimmen een stukje makkelijker omdat je in een lichtere versnelling kunt rijden.

De compact Crankstel zit tussen de triple en de standaard in. De triple is voornamelijk bedoeld voor klimmen, ongeacht je conditie en kracht. Want hiermee kun je de fiets in een minimale versnelling zetten. De standaard is ideaal voor Nederland maar kan erg zwaar zijn in de bergen. De compact zit er net tussenin waardoor je op alle terreinen goed uit de pedalen komt.

Uiterlijk

De fiets ziet er stoer en professioneel uit. Mede dankzij de gekozen kleuren en hoe deze op elkaar zijn afgestemd. We vinden het wel jammer dat de bekabeling niet intern is, maar dat is ook niet te verwachten in deze prijscategorie.

Conclusie

De Giant Defy 5 is een uitstekend instapmodel voor de beginnende wielrenner. Dankzij het lichtgewicht van 10,8 kilogram en de compact crankstel kun je op elk terrein prima uit de voeten. Het beste tussen een triple en een double crankstel gecombineerd. Daarnaast beschikt de fiets over een Shimano Claris groep wat een uitstekende keus is voor een beginnende wielrenner. Naast de specificaties ziet de fiets er snel en professioneel uit.

Bekijk prijs
Voordelen
  • Afgemonteerd met de Shimano Claris groep
  • Goede prijs kwaliteit
  • Zeer comfortabel
  • Compact crankstel
Nadelen
  • Geen interne bekabeling
  • Instapmodel wielen

 

Bekijk de black friday deals:

Categorie
Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)