Keuzehulp: Beste MTB pedalen – welk type moet je hebben?

Een belangrijk -en vaak onderschat- onderdeel van de mountainbike is namelijk het pedaal. Wil je een goede keuze maken, dan moet je op verschillende zaken letten.

Wij leggen in deze blog precies uit welk pedaal geschikt is voor jouw specifieke training. Ook gaan we in op de vraag wat überhaupt het verschil is tussen een MTB-pedaal en een pedaal voor de racefiets.

Uiteraard hebben we ook op dit gebied weer zelf de test gedaan en komen we met de resultaten van ons onderzoek naar de beste MTB-pedalen. Hier trappen we dan ook mee af.

foto product voordelen
Shimano PD-M520 SPD Shimano PD-M520 SPD
beste klik-pedaal
  • prijs-kwaliteitverhouding
  • SPD-techniek
  • Meegeleverde schoenplaatjes
bekijk prijs
Crankbrothers Stamp 1 Crankbrothers Stamp 1
beste platformpedaal
  • 5 jaar garantie
  • Erg goede grip
  • 2 maten en 7 kleuren
bekijk prijs
Shimano PD-EH500 Shimano PD-EH500
beste combi-pedaal
  • Geen keuze tussen SPD-klik en vlak
  • Licht
  • Gemakkelijk te onderhouden
bekijk prijs

Het beste klikpedaal: Shimano PD-M520 SPD

Het beste klikpedaal: Shimano PD-M520 SPD

Wanneer je voor een klikpedaal gaat, is dit een absolute aanrader. De gebruikers zijn er onverdeeld positief over. De SPD-techniek die je in dit pedaal aan beide zijden ziet, zie je vaak bij (klik)pedalen in een andere, hogere prijscategorie.

De prijs-kwaliteitverhouding is erg goed. Het pedaal wordt standaard geleverd met schoenplaatjes met 3 graden speling, de pedalen en plaatjes zijn erg gemakkelijk af te stellen en te monteren.

De veerspanning is instelbaar, zodat je zelf kunt beslissen hoe makkelijk je in- en uitklikt. Het mooie ontwerp wat in drie kleuren verkrijgbaar is, zorgt ervoor dat modder geen kans krijgt en snel wordt afgevoerd.

Als dit allemaal zo positief is, hoezo is deze dan zo goedkoop? Dat kan komen doordat het pedaal toch iets zwaarder is dan zijn duurdere broertjes. Ook vinden sommige gebruikers het oppervlak nét iets te klein. Uitermate geschikt voor cross-country, cyclocross en gravel.

Bekijk prijs

Voordelen
  • prijs-kwaliteitverhouding
  • SPD-techniek
  • Meegeleverde schoenplaatjes
Nadelen
  • Iets zwaarder
  • Oppervlakte wat klein

Beste flat pedal/platformpedaal: Crankbrothers Stamp 1

Beste flat pedal/platformpedaal: Crankbrothers Stamp 1

Voor de mountainbikers die liever een vlak pedaal hebben, adviseren we de Crankbrothers Stamp 1. Dit pedaal wat maar liefst verkrijgbaar is in zeven kleuren en twee maten is onze favoriet.

De gebruikers roemen de erg goede grip, het ruwe oppervlak en negen verstelbare pinnen zorgen hiervoor. Je kunt je voorstellen dat als je de pinnen naar wens kunt verstellen en de keuze hebt uit twee maten, je hiermee altijd goed zit.

De pedalen zijn voorzien van een duurzaam afdichtsysteem, zodat ze vele jaren mee kunnen. De fabrikant is hiervan ook overtuigd, die geeft een garantie van 5(!) jaar.

Sommige gebruikers vinden het verstellen van de pinnen wel een moeilijk werkje en als ze eenmaal goed staan vinden ze deze pinnen aan de scherpe kant. Het pedaal is geschikt voor Enduro, trail en downhill.

Bekijk prijs

Voordelen
  • 5 jaar garantie
  • Erg goede grip
  • 2 maten en 7 kleuren
Nadelen
  • Verstellen van pinnen kost wat moeite
  • Pinnen aan de scherpe kant

Beste combi pedaal (vlak én klik): Shimano PD-EH500

Beste combi pedaal (vlak én klik): Shimano PD-EH500

Durf of wil je geen keuze maken voor een specifiek soort pedaal, dan kun je ook kiezen voor het beste van beide werelden. Deze pedalen worden standaard geleverd met schoenplaatjes en bevestigingsmateriaal.

Je kunt het eerst vlak proberen, op het moment dat je zover bent of wanneer het nodig is kun je de plaatjes monteren en losgaan! Oftewel, de pedalen zijn multifunctioneel en geschikt voor alle soorten fietsers.

De pedaal beschikt over het SPD-klikmechanisme, de klikspanning is in te stellen. Zo bepaal jij hoe vast of los je zit. De fietsers die deze pedalen gekocht hebben, zijn erg blij met hun aankoop.

Ze waarderen het erg dat ze niet een keuze hoeven te maken voor een systeem en/of ondergrond. Ook de grip voldoet aan hun verwachtingen. De lagers zijn goed afgedicht, waardoor ze makkelijk te onderhouden zijn.

Door het materiaal (aluminium) is de trapper licht en duurzaam. Veel gebruikers kunnen geen enkel minpunt verzinnen, maar een enkeling zegt dat een combipedaal niet handig is voor ervaren gebruikers. Dit zegt niets over dit pedaal, maar over het soort pedaal in het algemeen. You love it, or you hate it. Dit exemplaar is geschikt voor cross-country, gravel, trekking en race.

Bekijk prijs

Voordelen
  • Geen keuze tussen SPD-klik en vlak
  • Licht
  • Gemakkelijk te onderhouden
Nadelen
  • Inklikken lastiger met één zijde
  • Iets duurder

Type pedalen

Type pedalen

In bovenstaande hebben we je alvast kennis laten maken met onze favorieten. Maar om je wegwijs te maken en je te helpen bij de juiste keuze gaan we nog iets nader in op de materie.

Je  kunt grofweg drie soorten pedalen onderscheiden; De klik-, platform- en combinatiepedalen. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Hieronder gaan wij alle drie per stuk langs.

Klikpedalen

Klikpedalen

De naam zegt het al, dit zijn pedalen waar je je schoen op moet ‘inklikken’. Hier horen dus speciale  plaatjes bij die je onder schoenen kan monteren.

Er zijn twee soorten klikpedalen, die voor racefietsen en mountainbikes. Die voor racefietsen zijn het best te vergelijken met hoe je je in ski’s klikt, die voor mountainbikes hebben plaatjes aan de onderkant van de schoen.

De betere klikpedalen worden standaard geleverd met schoenplaatjes voor de optimale ‘klik’. Het fijne aan klikpedalen is dat je op twee manieren kracht kan zetten. Namelijk tijdens het duwen op het pedaal, maar ook tijdens het zogenaamde trekken.

Daarnaast is het onmogelijk om van je pedaal af te glijden als je eenmaal vast zit, wat de krachtoverbrenging ten goede komt.

Een nadeel is dat het kliksysteem minder goed kan werken als het pedaal onder de modder zit, wat nog wel eens wil voorkomen tijdens het mountainbiken. Je bent dan veel tijd kwijt aan het erin klikken, terwijl je mede-biker al weg is.

Je kunt de klikpedalen met of zonder kooi om de pedalen kopen, zonder is lichter en wendbaarder maar je kunt last krijgen van je voeten omdat je duwt op een klein oppervlak.

Mét kooi geeft wat meer ondersteuning en beschermt tegen rotsen en stenen, maar is wel zwaarder en aerodynamisch een minder goed idee.

De keuze hiertussen ligt dus erg aan jouw voorkeur, ga je voor snelheid of meer de offroad routes.

Platformpedalen/flat pedals

Platformpedalen/flat pedals

Dit zijn de vlakke, standaard pedalen die ook op je normale fiets zitten. Voor de mountainbikers zijn er uiteraard wel specifieke en van betere kwaliteit op de markt, maar het principe blijft hetzelfde.

Voor platformpedalen heb je in principe geen aparte schoenen nodig, maar dit adviseren we wel. Er zijn bijvoorbeeld specifieke fietsschoenen te koop met een rubberen zool, zo heb je dubbel grip en glijdt je minder snel van je pedaal.

Het voordeel van deze trapper is dat het een soort instapmodel is, ideaal voor de beginner.

Nadeel is dan weer wel dat je geen kracht kan zetten tijdens het trekken, iets wat dus met de klikpedalen wel lukt. Hierdoor verlies je een stuk kracht en snelheid.

De eerder besproken kooi om de pedalen is wel een noodzakelijke, vanwege grip en oppervlak. Hierdoor verlies je wel weer aerodynamiek.

Combinatiepedalen

Combinatiepedalen

Het woord verklapt het eigenlijk al, met een combinatiepedaal heb je beste van twee werelden. Een logische keuze zou je zeggen maar het kan irriterend zijn als je gewend bent aan één soort pedaal.

Zo kan het inklikken een tijdje duren voordat je op beide trappers de juiste zijde hebt gevonden.

Maar ben je een veelzijdige biker? Dan is deze trapper juist weer super handig!

Je kan er lang de weg mee op, maar de dag erna weer het bos in.

De voordelen zijn om die reden ook direct de nadelen. Een kooi om het pedaal is handig voor de ene vlakke kant, maar weer minder voor de ‘klikkant’.

Welk pedaal voor welk type fietser?

Begin je net met mountainbiken en heb je geen ervaring met klikpedalen? Begin dan eerst met een platform- of combinatiepedaal.

Als je de smaak te pakken hebt, probeer dan het kliksysteem eens. Het kan namelijk in het begin oncomfortabel voelen om vast geklikt te zitten op een pedaal. Het gevoel dat je omvalt en je niet direct kunt opvangen met het afstappen van je been moet even wennen.

Ben je inmiddels een meer ervaren mountainbiker?

Dan ligt het aan de ondergrond en de training die je gaat doen wat voor jou geschikt is.

Is het vooral op de weg? Gebruik dan een klikpedaal.

Ga je door de bossen? Denk dan ook na over een combinatiepedaal of flat pedal.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Krachtoverbrenging

Hoe sterk ben je? Je haalt echt meer kracht uit een klikpedaal omdat je ook kracht kan zetten met het trekken. Ook kan het voor sommige fietsers voelen dat je meer kracht kan zetten bij een groter pedaaloppervlak.

Het ligt er hierbij wellicht ook aan wat voor soort gezelschapsfietser je bent. Ben je gewend om in je eentje tochten te maken, dan maakt dat voor de keuze weinig uit.

Stel je hebt een vaste groep met een vast tempo, dan kan een ‘sneller’ pedaal fijn zijn om mee te komen met de groep.

Merk

Verschillende merken hebben verschillende systemen, Look en Ritchey gebruiken het SPD-systeem van Shimano.

Time en Crankbrothers gebruiken echter weer hun eigen systeem met hun eigen voor- en nadelen, kijk hier goed naar!

Gewicht

Gewicht

Hoeveel weegt dat nou, zo’n pedaal? Afhankelijk van je niveau en budget, kan dit gewicht behoorlijk oplopen.

Het is een open deur, maar ook hier geldt hoe lichter het gewicht je totale fiets en alles wat daarop zit, hoe sneller je gaat!

Kwaliteit

Koop een pedaal van een gerenommeerd merk, zo voorkom je gevaarlijke situaties als je ineens uit de trapper schiet of -nog erger- als de trapper afbreekt.

In dit geval is goedkoop, duurkoop. Voor een paar euro extra heb je jarenlang garantie en een fijner en veiliger gevoel op de fiets.

MTB-schoen

Schoen

Welke schoen heb je al en wil je hier je pedalen op uitzoeken of juist andersom?

Zoals je leest bij ‘merk’ past niet elke schoen op elke trapper. Kies je voor een flat pedal, kies dan voor een schoen met extra grip.

Kooi

Wel of geen kooi om de trapper?

Een kooi beschermt (het klikmechanisme) en biedt meer ondersteuning maar kan ook in de weg zitten bij (scherpe) bochten of smalle doorgangen.

Wel of geen kooi, ook dit is afhankelijk van je plannen qua route en ondergrond.

Verschil Racefiets pedalen en MTB pedalen

Sommige mensen zeggen dat er weinig verschil zit, maar hier trap jij natuurlijk niet meer in.

MTB pedalen zijn zo gemaakt, dat ze goed modder kunnen afvoeren en dat je nog kan ‘inklikken’ als ze helemaal vies zijn.

Daarnaast zijn MTB pedalen dubbelzijdig, zodat je er snel weer inzit mocht je losraken of weg willen fietsen. Tijdens het mountainbiken moet je ook wel eens stukje lopen/rennen als bijvoorbeeld een heuvel (te) steil is.

Met de schoenen die je nodig hebt voor een MTB pedaal gaat dat een stuk makkelijk dan die je voor een racefiets gebruikt.

Een racefiets pedaal gebruikt de ‘skitechniek’  voor het inklikken en is enkelzijdig. Dit systeem werkt minder goed als het vuil is en met de schoenen die je hiervoor gebruikt kun je niet goed lopen, laat staan rennen.

Dus kort door de bocht;

Dus kort door de bocht

Er zijn nogal wat verschillende pedalen. Van racefiets-, tot wielren- naar mountainbike-pedalen. En ook binnen de MTB-pedalen heb je weer vele opties.

Welke het best bij je past is afhankelijk van je ervaring, je route en heel simpel; dat waar je persoonlijke voorkeur ligt.

Mocht je geen specifieke keuze kunnen of willen maken? Dan is er altijd nog het combipedaal.

En trap niet in verkooppraatjes die te mooi om waar te zijn zijn, jij weet nu alles er vanaf. Succes met kiezen!.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)