Dit zijn de beste MTB handschoen van 2021

Net voor het eerst op de MTB bike gestapt? Dan zijn specifieke handschoenen niet het eerste waar je aan denkt.

Toch ga je na enkele ritjes de meerwaarde hiervan inzien, zeker wanneer je het verschil ervaart. Wij werpen je in dit artikel dan ook graag de beste handschoen toe.

foto product voordelen
Grip grab shark fietshandschoenen Grip Grab Shark Fietshandschoenen
 • Goede grip
 • Kwalitatief hoogstaand
bekijk prijs
Grip grab vertical fietshandschoenen Grip Grab Vertical Fietshandschoenen
 • Geen padding voor extra grip
 • Ademende materialen
bekijk prijs
Gore wear C5 GTX thermo handschoen Gore Wear C5 GTX Thermo Fietshandschoenen
 • Je houdt warme handen
 • Goede sluiting
bekijk prijs
MTB handschoenen XC light zwart MTB Fietshandschoenen XC
  • Zeer goede pasvorm
  • Stevig en duurzaam
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
bekijk prijs
MTB handschoenen ST 100 zwart MTB Fietshandschoenen ST 100
 • Goed en goedkoop
 • Goede pasvorm
 • Geschikt voor touchscreen
bekijk prijs

1. Grip Grab Shark Fietshandschoenen

Grip grab shark fietshandschoenen

De naam zegt het eigenlijk al, deze handschoen wordt geroemd om zijn grip. De gebruikers zijn eensgezind, de grip is erop vooruit gegaan. De zeer goede 4 mm DoctorGel padding doet hier niet aan af en zorgt ervoor dat deze zomerhandschoen ook geschikt is voor de ruigere tochten.

De handschoenen kunnen tegen een stootje, dit komt mede door de kwalitatief uitstekende gebruikte materialen. Op de rugzijde is mesh materiaal gevestigd, de handpalm is gemaakt van duurzaam synthetisch leer.

Gebruikers ervaren dit ook als prettig, maar geven wel aan dat het bedienen van een touchscreen soms wel lastig is. Daarnaast valt de handschoen klein, dus bij een perfecte fit wordt aangeraden voor een maatje meer te gaan.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Goede grip
 • Kwalitatief hoogstaand
Nadelen
 • Minder geschikt voor bedienen touchscreen
 • Valt klein

2. Grip Grab Vertical Fietshandschoenen

Grip grab vertical fietshandschoenen

Reiken jouw fietsambities ver? Dan raden wij je aan om de toppers te volgen. Deze MTB handschoen wordt namelijk gebruikt door veelvuldig kampioen Mathieu van der Poel.

Dit zorgt er ook voor dat de handschoen nu door velen gebruikt wordt, waar hij oorspronkelijk juist ontworpen was voor gravity rijders. Waar de Grip Grap Shark juist geroemd wordt om zijn padding, ontbreekt deze bij de Vertical.

Dit is bewust gedaan om de grip met je stuur te optimaliseren. De gebruikte materialen ademen goed en dragen ook bij aan deze grip. Ook de siliconen binnenkant komen dit nog ten goede.

Als we dan kritisch willen doen, een extra klittenbandsluiting was fijn geweest. Maar dat is slechts een detail.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Geen padding voor extra grip
 • Ademende materialen
Nadelen
 • Sluiting kan (iets) beter

3. Gore Wear C5 GTX Thermo Fietshandschoenen

Gore wear C5 GTX thermo handschoen

Waar bovenstaande opties geschikt zijn voor de zonnige zomerdagen belanden we nu in de winterse sferen. De fanatieke MTB’er weet dat dit zeker niet hoeft te betekenen dat er niet meer gefietst wordt. Maar op dove vingers zit je niet te wachten, en je medeweggebruikers ook niet.

Deze thermohandschoen biedt dan de perfecte oplossing. Hij wordt geroemd om zijn warmte én waterbestendigheid. Nadeel hiervan is dan wel weer dat zweet minder afgevoerd wordt. Dit komt door de gebruikte thermomaterialen, de Gore-Tex isoleert op en top.

Bij warmte is een goede sluiting natuurlijk ook essentieel, bij deze handschoen is Velcro gebruikt. Dit geeft wel een dikke plak om de pols, wat door gebruikers soms als hinderlijk wordt ervaren. Maar ben jij echt een koukleum? Deze handschoenen garanderen warme handen!

Bekijk prijs

Voordelen
 • Je houdt warme handen
 • Goede sluiting
Nadelen
 • Afvoer zweet minder
 • Dik om pols

4. MTB Fietshandschoenen XC

MTB handschoenen XC light zwart

Liefhebber van een lekkere cross country rit? Dan is deze handschoen jouw vriend. De handschoenen worden geroemd om de pasvorm, gebruikers noemen letterlijk dat het voelt als een tweede huid.

Dit komt door de gebruikte materialen, de binnenkant is gemaakt van mesh. Dit is dun, licht en luchtig ten opzichte van andere veelgebruikte materialen.

De bovenkant is gemaakt van kangoeroeleer, dit zorgt voor duurzaamheid en stevigheid. De handschoen biedt optimale bescherming tijdens de ruigere ritten, dit geeft een gevoel van veiligheid en zorgt ervoor dat jij net dat tandje extra kunt geven.

Ondanks de perfecte pasvorm, geven gebruikers wel aan dat de naad bij de vingers op een gegeven moment kan gaan irriteren. Geen grote dealbreaker, zeker niet wanneer je de prijs van deze topper ziet.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Zeer goede pasvorm
 • Stevig en duurzaam
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen
 • Soms krap bij vingers

5. MTB Fietshandschoenen ST 100

MTB handschoenen ST 100 zwart

Waar we bij de vorige handschoen al aangaven dat je niet diep in de buidel hoeft te tasten, dan is dit helemaal een meevaller. Deze goedkope én goede handschoen is perfect om in de zomer de juiste bescherming te bieden tijdens jouw ritten. Gebruikers vinden de pasvorm heerlijk, fietsers die liever geen handschoen zonder vingertoppen willen noemen dit een goed alternatief.

De gebruikte materialen zorgen ervoor dat zweet wordt afgevoerd, maar toch ook warmte geeft aldus de ervaren fietsers.

Onderweg even de route checken op je telefoon? Geen probleem, deze handschoen kun je gewoon aanhouden doordat hij voorzien is van touchscreen toppen.

En train je naast je benen ook je biceps in de gym? Gebruikers geven aan dat de handschoenen hierbij ook extra comfort bieden. Echt een win-win situatie dus. Hadden we het al over de prijs gehad?

Bekijk prijs

Voordelen
 • Goed en goedkoop
 • Goede pasvorm
 • Geschikt voor touchscreen
Nadelen
 • Bij intensief gebruik slijt het vrij snel

Wie de handschoen past?

Zoals je wellicht inmiddels hebt gemerkt spelen bij de aanschaf van MTB artikelen vaak een aantal specifieke eigenschappen een belangrijke rol. Dit geldt ook bij de aanschaf van handschoenen, wij nemen je graag mee langs de verschillende eigenschappen die hierbij een rol spelen.

Pas op!

Om te beginnen met de pasvorm. Het is belangrijk dat de handschoen goed aansluit, ze moeten voelen als een tweede huid maar ook weer niet te strak zitten. Te strakke handschoenen kunnen juist voor afgeknelde, koude vingers zorgen.

Te ruime handschoenen kunnen daarentegen de grip verminderen en dit komt de veiligheid ook  niet ten goede. Daarnaast heb je verschillende modellen, in de winter is het fijn dat de handschoen naast bescherming ook warmte biedt.

Dit speelt in de zomer juist weer niet, goede afvoer van zweet is dan weer belangrijk. Bij de zomervariaties zien we dan ook vaak dat er geen vingers aan de handschoenen zitten. Dit is een persoonlijke voorkeur, beide varianten passen biedt hierbij uitkomst.

Bij pasvorm speelt de vingerlengte ook een belangrijke rol, net als bij de aanschaf van ‘normale’ handschoenen. Mocht je van jezelf weten dat je specifiek lange of korte vingers hebt, let hier dan op. Zit jouw maat er echt niet tussen, dan biedt de ‘toploze’ zomervariant wellicht een oplossing.

Materiaal, een lastig verhaal

Handschoen materiaal

In een handschoen worden altijd verschillende materialen gecombineerd, de binnen- en buitenkant vragen om verschillende eigenschappen. De bovenkant wordt vaak van een stevig materiaal gemaakt zoals (imitatie)leer en sterk polyester. De binnenkant juist weer van dun mesch om de grip ten goede te komen.

De grip en vulling gaan we zo verder op in. Het lastige met materiaal is dat iedere stof zijn eigen kwaliteiten maar ook nadelen heeft. De waterdichte fietshandschoenen voor de winter zijn van synthetische materialen gemaakt, deze beschermen goed maar zorgen ervoor dat zweet niet wordt afgevoerd.

Luchtere materialen als mesh doen dit juist weer wel, maar je raadt het al; ze laten water ook van de andere kant door. Een voordehand liggende oplossing is om twee varianten aan te schaffen, een winter- en zomervariant. Duur? Lees de reviews en je zult zien dat dit meevalt!

Grip en de juiste vulling

Een handschoen trek je vooral aan om de grip te bewaken ten tijde van vuil, water en zweet. Zo weinig mogelijk vulling lijkt dan logisch om de grip te optimaliseren. Dit klopt, maar soms is grip niet de enige factor die een rol speelt.

Bij de langere offroad ritten krijgen je handen en armen het behoorlijk te verduren. Meer dan eens horen wij MTB’ers met polsklachten. Om dit voor te zijn is het raadzaam voor een handschoen met een goede padding.

Deze vulling rond de handpalm zorgt voor het opvangen van de eerste schok wanneer je handschoenen draagt. Voor de fietser waarbij behendigheid op de weg juist van belang is, raden we juist zo min mogelijk materiaal tussen de handschoen en het stuur aan. Deze keuze is dus vooral afhankelijk van de type ritten die je (meestal) maakt.

Tot slot; de sluiting

MTB handschoenen moeten goed blijven zitten, een goede afsluiting speelt hierbij een grote rol. De twee meest gebruikte opties zijn een Velcro of elastische band als sluiting.

Hierbij speelt persoonlijke voorkeur een rol, de elastische band kun je (met behulp van je mond) snel aan en uittrekken. Klittenband zit daarentegen weer strakker en kun je afstemmen aan je eigen voorkeur.

Wat wij soms horen bij klittenband is dat de band rond de pols kan gaan irriteren. Elastiek geeft een vrijer en soepeler gevoel.

Conclusie

Handschoenen voor mountainbiken

Zoals je hebt kunnen lezen kun je aan elke vinger wel tien handschoenen krijgen, zoveel opties en keuzes. Wij raden je aan goed te kijken waar jouw specifieke behoefte ligt; meer grip, warmte of bescherming.

Het is in de wereld van handschoenen dan ook niet gek om meerdere soorten in de kast te hebben, we leven nou eenmaal in een land waar de temperaturen en omstandigheden behoorlijk uiteen kunnen lopen. Dat dit niet in de papieren hoeft te lopen, dat heb je ook kunnen zien.

Maar voor je eigen veiligheid én die van je medeweggebruikers is het raadzaam wel over te gaan tot aanschaf, je ervaart het verschil wanneer je ze aantrekt.

En zoals sommige gebruikers ook aangaven, de handschoenen zijn gemaakt voor fietsen maar kunnen gewoon gecombineerd worden met andere sporten zoals krachttraining. Win-win situatie; Lijk je niet alleen op de fiets maar ook in de gym een ware pro!

Bekijk de beste modellen

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)