De top 10 handige apps voor wielrenners

Als moderne wielrenners kunnen we tegenwoordig niet meer zonder onze telefoon.

Of je nu je telefoon gebruikt als fietscomputer of slechts om het weerbericht te checken, hij is nu eenmaal noodzakelijk.

Er zijn verschillende handige apps die het ons als fervent fietsers wat makkelijker maken. Zo zijn er trainingsapps, apps die je fietsprestaties meten, apps voor het plannen van je routes, noem maar op.

Hieronder hebben we een lijstje opgesteld met 10 van onze favoriete apps! Sommige zijn naar onze mening echt noodzakelijk, anderen zijn gewoon handig. De volgorde van de apps is overigens willekeurig.

Relive

Relive app logo

Ben je net op fietsvakantie geweest en wil je laten zien aan je fietsmaten waar je allemaal hebt gefietst?

Dat kan met de applicatie Relive. Deze app genereert een gave 3D-perspectief video van je rit.

Een voorwaarde is wel dat je met een tracking app zoals Strava je route hebt opgeslagen. Aan de hand van dit maakt Relive namelijk de 3D video.

De basisfunctionaliteiten van deze app zijn gratis, maar als je bijvoorbeeld ook zelfgemaakte foto’s en muziek wilt toevoegen zul je een abonnement moeten nemen. Dit kost €9,- per maand of €90,- per jaar.

Strava

Strava apps

Elke wielrenner kent Strava als die maffe kruising tussen een rittenplanner, trainingsplanner, fitness app, navigatie en social medium.

Daar waar Strava ooit de koning van de gratis apps voor sporters was, is dat helaas niet meer het geval.

De reden? Strava heeft flink gesneden in haar gratis features, met als gevolg veel minder functies voor gratis gebruikers. ‘Basisfuncties’ zoals Strava Live Segments, klassementen, de route builder, zijn helaas niet meer gratis te gebruiken.

Enerzijds is dit erg jammer, maar anderzijds is een Strava-abonnement niet al te duur. Voor zo’n €60 per jaar heb je de beschikking over alle voormalige basisfuncties én over alle functies die vroeger alleen beschikbaar waren als je voor Strava Summit betaalde.

Heb je dit geld hier voor over, dan kun je gewoon “ouderwets” gebruik van Strava, zoals je voorheen ook deed. Dan kun je met Strava je ritten analyseren, je prestaties in kaart brengen, contact leggen met andere fietsers en gebruik maken van Strava Live Segments. Bovendien heb je wat extra veiligheid dankzij de ingebouwde trackingfunctie.

Twijfel je nog? Strava biedt voor twee maanden een gratis proefpakket aan.

Komoot

Komoot app

Met de app Komoot plan je de mooiste routes en kom je op plekken waar je eerder nooit kwam. Hier in Nederland is deze app nog vrij onbekend. Dit terwijl Komoot de grootste routeplanner-app van Europa is!

Wil je gebruik kunnen maken van de kaarten – en dus navigatie over de hele wereld – dan moet je eenmalig €29,99 neerleggen. Ook kun je voor €3,99 de kaart van één regio kopen. Voor dit geld krijg je wel enorm veel. Je hoeft slechts je bestemming te selecteren en wat voor type rit je van plan bent te maken (alleen op verharde wegen of ook gravel) en Komoot creëert direct een route voor je.

Nadat de applicatie de route heeft gegenereerd kun je hem zelf nog naar wens aanpassen, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Om te navigeren kun je je telefoon met een telefoonhouder op je stuur monteren of de route inladen op je fietsnavigatie.

De app is compatibel met fietscomputers van onder andere Garmin en Wahoo, waarbij je ook turn-by-turn navigatie kunt inschakelen. Overigens zijn de kaarten ook offline te gebruiken, dan download je ze simpelweg van tevoren.

Bike Doctor

Bike doctor app

Ben je “gezegend” met twee linkerhanden? Of weet je niet zo goed wat je moet doen als je lek rijdt, je ketting knapt of als iets anders kapot gaat? Dan moet je de app Bike Doctor hebben.

Bike doctor

Mocht je ooit in een benauwde situatie zitten of geen geld hebben om naar de fietsenmaker te gaan voor een kleine reparatie, dan is deze applicatie een godszegen.

Het werkt kinderlijk eenvoudig. Zodra je merkt dat er iets mis is met je Fiets, selecteer je het desbetreffende onderdeel in de app. Vervolgens krijg je een lijst met mogelijke reparaties te zien. Er wordt uitgelegd wat je nodig hebt voor de reparatie en de reparatie wordt stap voor stap uitgelegd. Ideaal!

TrainingPeaks

Training peaks logo

TrainingPeaks is een trainingsplannings en registratie app die wordt gebruikt door allerlei verschillende sporters, van alpinisten tot wielrenners. De app is gratis maar als de betaalde versie heeft een stuk meer features. Alleen als je een echt trainingsbeest bent raden we de betaalde versie aan, de basisapplicatie is voor de meesten genoeg.

Trainingpeaks trainingsplan

Deze applicatie bestaat uit drie onderdelen: een grote agenda met je verreden ritten, inclusief details, een dashboard met al je verzamelde gegevens over een bepaalde periode en een agenda voor je geplande activiteiten, ook inclusief alle details. Aan elke rit kun je zo veel gegevens van een bepaalde rit invoeren als je wilt, van snelheid tot verbrande calorieën en van je gemiddelde hartslag tot je gemiddelde vermogen.

Kortom, deze app is een absolute must voor de trainingsbeesten onder ons!

Zwift

ZWIFT logo

Wie kent Zwift nou niet?! Zwift is de applicatie die je gebruikt wanneer je traint op de fietstrainer. Dit is eigenlijk een videospel wat verbonden is aan je fietstrainer. Op deze manier kun je in je eentje trainen of tegen andere fietsen zonder daadwerkelijk op de fiets te stappen! Ideaal als je weinig tijd hebt of als het slecht weer is.

Helaas is Zwift wel wat aan de duurdere kant: een abonnement kost €15,- per maand.

Dit is naar onze mening zeker het geld waard, vooral in de wintermaanden. Ben je echter niet zeker of Zwift wat voor jou is, dan kun je gebruik maken van de gratis proefperiode van twee weken.

Om gebruik te maken van Zwift heb je wel een degelijke fietstrainer, inclusief racefiets, en nog wat andere materialen nodig. Meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over de beste fietstrainers.

Buienradar

Buienradar logo

De handige app van Buienradar mag niet missen. Voordat je op de fiets stapt is het altijd handig om even te checken wat voor weer het wordt.

Moet je regenjack mee of zal een windjack voldoen?

Buienradar

Ook kun je op deze manier kijken hoe warm je je moet kleden en of je wind mee of tegen hebt.

Logischerwijze is deze app compleet gratis. Kortom, gewoon installeren op je smartphone!

Morgaw Saddle Adjust App

Deze onbekende app is de vreemde eend in de bijt. Het is namelijk een erg simpele maar handige app die functioneert als een soort waterpas voor je zadel.

Plaats je telefoon simpelweg op je zadel en de app meet de exacte hoek.

Deze wordt vervolgens opgeslagen. Dit is handig als je bijvoorbeeld eens een andere afstelling wilt uitproberen of als je een nieuw zadel hebt. Deze app is niet baanbrekend, maar is zeker wel handig.

MyFitnessPal

MyFitnessPal is een gerenommeerde fitness tracker waarmee je eenvoudig je gegeten of gedronken calorieën bijhoudt.

Je kunt het zien als een digitaal voedingslogboek. De meeste voedingswaren staan al in de app, dus je hoeft zelf niet na elke maaltijd handmatig de calorieën en de macronutriënten in te voeren.

Zoek simpelweg de ingrediënten op en voeg deze toe

Hiernaast kun je ook je dagelijkse activiteiten toevoegen. Ook deze staan allang in de app: je hoeft slechts “fietsen” op te zoeken en in te voeren hoe lang je hebt gefietst.

Dit is natuurlijk niet altijd even accuraat, maar het is een goede indicatie.

Al met al is deze app vooral handig voor fietsers die willen afvallen of fietsers die gewoon wat meer bewust willen zijn van hoeveel en wat ze eten.

Sleep Cycle Alarm Clock

Sleepcycle

Het belang van slaap voor sporters en dus wielrenners wil nog wel eens worden onderschat.

Echter, hoe goed en hoe lang je slaapt is van essentieel belang voor het herstel van je spieren.

De Sleep Cycle Alarm Clock meet hoe goed je slaapt en wekt je op het moment dat je het lichtste slaapt.

Je kunt gemakkelijk opgeven in welke halfuur je wakker wil worden gemaakt. Zo sta je makkelijker op én krijg je inzage in je slaappatroon.

Wij zijn groot fan van deze app. We zouden ‘m dan ook niet aan alleen wielrenners aanraden, maar aan iedereen!

Even samenvatten

Met deze apps maak je jouw leven als wielrenner makkelijker, leuker en misschien zelfs sneller! Ken jij nog leuke handige applicaties of heb jij misschien wel een goede idee voor een app? Laat het ons en anderen weten in de reacties.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Luc Jansen

Hoi,
Info over Strava niet meer actueel. Even aanpassen is fijn.
Bonne route
Luc
https://m.hln.be/sport/wielrennen/streep-door-de-rekening-voor-50-miljoen-sportievelingen-nu-strava-gratis-mogelijkheden-drastisch-inperkt~ac89dae4/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Bikevision.nl

Hoi Luc,

Bedankt voor de tip!
We gaan het artikel aanpassen.

Mvg,

Martijn