Zadelpijn: dit zijn de oorzaken en praktische oplossingen

Zit je maar niet lekker op je fiets of ervaar je pijn tijdens het fietsen? Dit wordt doorgaans ook wel zadelpijn genoemd. Zadelpijn is een ‘aandoening’ waar maar liefst 1 op de 3 fietsers last van heeft, je bent dus zeker niet de enige.

Maar waardoor wordt deze pijn nu veroorzaakt en hoe kun je dit verhelpen en voorkomen? Dat is de belangrijke vraag waar wij hier antwoord op (proberen) te geven.

foto product voordelen
Ontstekkingsremmers Zadelpijn ASSOS Campionissimo Chamois Creme
  • Het vermindert de wrijving
  • Voorkomt bacteriële en schimmelinfecties op uw huid
bekijk prijs

Wat is zadelpijn?

Wat is zadelpijn?

Voordat we ingaan op het voorkomen of verhelpen van zadelpijn, moet er eerst worden uitgelegd wat zadelpijn nu precies inhoudt. Er is geen eenduidige medische definitie van zadelpijn. Het is eerder een overkoepelende term die wordt gebruikt voor alle blessures op en rondom het zitvlak. Een aantal voorbeelden van veel voorkomende vormen van zadelpijn zijn:

  • schuurplekken op de binnenbenen
  • pijnlijke billen
  • tintelingen of zelfs doofheid van de genitaliën

Zoals je ziet zijn er diverse ‘types’ van zadelpijn. Wat zadelpijn kenmerkt is dat je niet alleen tijdens het fietsen hier last van hebt, maar ook buiten het fietsen om.

Elke fietser heeft namelijk wel eens een beetje last van zijn of haar zitvlak, bijvoorbeeld na een kasseienstrook, maar niet elke fietser ervaart ook echte pijn. Heb je dus echt pijn, dan kan er worden gesproken van zadelpijn. Dan heeft het vinden van de oorzaak en de bijbehorende oplossing de prioriteit.

Waardoor wordt zadelpijn veroorzaakt?

Zadelpijn fietsen

Aangezien er uiteenlopende soorten van zadelpijn zijn, zijn er ook tal van verschillende oorzaken. Laten we beginnen bij het materiaal. Het kan zijn dat je zadelpijn (in dit geval tintelingen en een pijnlijke kont) wordt veroorzaakt door het feit dat je geen goede fietsbroek draagt of een verkeerd zadel gebruikt.

Door een oncomfortabele fietsbroek kan het zelfs voorkomen dat de huid opengeschuurd raakt, bijvoorbeeld door een harde naad. De wondjes die hierdoor worden veroorzaakt zijn niet altijd zichtbaar voor het blote oog. Het niet goed verzorgen van deze wondjes kan er vervolgens toe leiden dat ze ontstoken raken, met alle gevolgen van dien.

In feite zijn er te veel mogelijke oorzaken om op te noemen. De meest voorkomende zijn echter: verkeerd zadel, onjuiste zadelhoogte en dus houding op de fiets, slechte verzorging van de huid rondom het zitvlak, ongewassen/vieze fietsbroek, verkeerde fietsbroek met te kleine zeem of te veel naden.

Zadelpijn voorkomen

Pijnlijke billen

Heb je nog geen zadelpijn maar merk je wel dat je af en toe minder lekker op de fiets zit? Dan is het zaak om te voorkomen dat je last krijgt van zadelpijn. Hoe daarom rekening met de volgende zaken.

Zadel goed afstellen

Zadel goed afstellen

Het is van essentieel belang dat je je zadel goed afstelt. Op deze manier heb je een goede houding op de fiets en komt er niet te veel druk op je zitvlak. Dit fietst comfortabeler en zo wordt voorkomen dat je zadelpijn ervaart.

Correct zadel

Niet iedere fietser is hetzelfde, elke fietser heeft een andere anatomie en is anders gebouwd. Daarom zal ook niet ieder zadel geschikt zijn voor iedere fietser. Voor de ene is een bepaald zadel perfect, voor de ander is het drie keer niks. Het is daarom ook geen verrassing dat veel fietsers op een verkeerd zadel zitten, waardoor zij mogelijk zadelpijn ervaren. Het uitzoeken van een goed zadel is één van de meest effectieve manieren om zadelpijn te voorkomen.

Hoe je dat doet lees je in ons uitgebreide artikel over het vinden van het perfecte fietszadel.

Juiste positie op de fiets

Juiste positie op de fiets

Bij zadelpijn zijn we al snel geneigd om tunnelvisie te hebben op het zadel. Zo noemde we hierboven al het afstellen van het zadel als een manier om zadelpijn te voorkomen. Er zijn echter ook andere manieren waarop je je houding op de fiets kunt aanpassen. Denk hierbij aan het vervangen van je stuurpen, je crank of zelfs het kopen van een fiets met een andere geometrie (meer rechtop bijvoorbeeld).

Nieuw materiaal kopen is niet altijd noodzakelijk. Het gaat er puur om dat je de juiste houding aanneemt op de fiets. Wat de ‘perfecte houding’ is, verschilt natuurlijk per persoon. Door een voor jou comfortabele houding aan te nemen, voorkom je dat er te veel druk komt te staan op je zitvlak en zo worden eventuele zitvlakblessures voorkomen.

Goede fietsbroek

Fietsbroek met zeem

Een goede fietsbroek is erg belangrijk. Een fietsbroek houdt namelijk niet alleen je benen warm, maar zorgt ook voor comfort. Dit is te danken aan het zeem van de broek. Is de zeem niet goed of zitten er verschillende vervelende naadjes in de broek, dan kan er irritatie ontstaan, met zadelpijn als gevolg.

Ook als de broek niet regelmatig wordt gewassen is de kans groter dat je zadelpijn krijgt, omdat schuurwondjes dan sneller ontsteken.

Goede fietsbroek

Tot slot willen we nog even benoemen dat fietsbroeken zijn bedoeld om direct tegen de huid te dragen. Het dragen van ondergoed hier onder is niet nodig! Doe je dit toch, dan gaat het ondergoed schuren en krijg je wondjes, wat er ook weer toe kan leiden dat je zadelpijn krijgt.

Gevoelige plekjes? – vaseline of bodylotion

Vaseline

Iedere fietser heeft wel eens wat gevoelige plekjes rondom het zitvlak. Hier hoeft echter niet meteen sprake te zijn van echte zadelpijn.

Nee, zadelpijn is te voorkomen door deze plekjes goed te verzorgen, bijvoorbeeld door ze in te smeren met wat vaseline of bodylotion. Ook het schoonhouden van de gevoelige plekken is belangrijk.

Oplossingen voor zadelpijn

Heb je alles wat hierboven staat geprobeerd maar heb je toch zadelpijn? Dit is natuurlijk erg vervelend en moet zo snel mogelijk opgelost worden.

Voordat we ingaan op de diverse oplossingen moet eerst worden benoemd dat het in veel situaties verstandig is om naar de huisarts te gaan. Deze heeft vaak een passende oplossing voor zadelpijn of andere zitvlakblessures.

Broekvet

broekvet

De meest gebruikte en klassieke oplossing voor zadelpijn is het gebruiken van zogenaamd broekvet. Broekvet voorkomt of verhelpt zadelpijn door wrijving te voorkomen. Op deze manier ontstaan er geen of minder wondjes en geef je je huid tijd om te herstellen. Een populair merk broekvet is het Born No Friction Cream.

Klik hier om Born No Friction Cream te bestellen bij Bol.com

Broekpoeder/talkpoeder

De moderne variant van broekvet is broekpoeder. Dit is, zoals je misschien al kunt raden, minder ‘vet’ en is daardoor wat handiger te gebruiken.

Je fietsbroek wordt namelijk minder snel vies, iets wat er ook weer voor zorgt dat je minder kans hebt om in de toekomst nog eens last te krijgen van zadelpijn. Verder werd broekpoeder hetzelfde als broekvet. Het zorgt voor minder wrijving, waardoor je huid tijd krijgt om te herstellen.

Zadelpijn Ontstekingsremmers

Ontstekkingsremmers Zadelpijn

Vaak wordt zadelpijn veroorzaakt door een ontsteking van diverse wondjes rondom het zitvlak. Het hierboven benoemde broekvet en broekpoeder pakt deze wondjes aan, niet de ontsteking hiervan. Bij een ontsteking heb je daarom ontstekingsremmers nodig, deze verzachten de pijn en gaan de ontsteking tegen.

Wat heel goed werkt is de Assos Chamois Creme

Verdovende gel

Verdovende gel is slechts een tijdelijke oplossing voor zadelpijn. De gel zal bijvoorbeeld een ontsteking niet tegengaan, maar zal er wel voor zorgen dat de pijn wat minder is.

Dus, als je toch graag wilt fietsen, ondanks de zadelpijn, dan moet je verdovende gel hebben. Dit raden we overigens niet aan!

Zadelpijn vrouwen, pijn aan zitbotjes

Een veel voorkomend probleem bij vrouwelijke fietsers is dat ze een verkeerd (te smal) zadel hebben. Dit heeft te maken met de anatomie van de vrouw: doorgaans zitten de zogenaamde zitbotjes bij vrouwen verder uit elkaar. Bij smallere zadels worden deze niet goed ondersteund. Hiervoor zijn er speciale vrouwenzadels ontworpen, die rekening houden met de vrouwelijke anatomie.

Voor de dames: speciale dameszadels

Een van de meest geliefde vrouwenzadels is de betaalbare B’Twin Comfort 500 Dames. Dit zadel is comfortabel, speciaal ontworpen voor vrouwen, lichtgewicht, betaalbaar en ziet er ook nog eens goed uit. Wat wil je nog meer?

We hebben een uitgebreid artikel geschreven over fietszadel dames.

Conclusie: Zadelpijn voorkomen is beter dan genezen

Zadelpijn voorkomen

Zadelpijn kan bijzonder vervelend zijn. Daarom is het niet onbelangrijk dat je zadelpijn voorkomt of, als je het al hebt, oplost. Gelukkig kun je dat aan de hand van dit artikel nu doen.

Aan de hand van onze uitleg over zadelpijn en zijn oorzaken, kun je zadelpijn voorkomen en verhelpen. Een goede houding en een goed fietszadel zijn van essentieel belang.

Toch zijn we benieuwd: heb jij wel eens last gehad van zadelpijn? Zo ja, hoe heb je dit verholpen? We zijn benieuwd naar jouw oplossing zodat je ook andere kunt helpen om van deze veel voorkomende kwaal af te komen!

foto product voordelen
Ontstekkingsremmers Zadelpijn ASSOS Campionissimo Chamois Creme
  • Het vermindert de wrijving
  • Voorkomt bacteriële en schimmelinfecties op uw huid
bekijk prijs
Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

Charlotte Daems

22 maart 2021

Beste, Ik fiets nu al meer dan 3 jaar en heb steeds na 40 km een drukkende pijn thv zitbeenknobbels en omgeving. Ik heb al een fitmetingtest laten doen( fiets gans afgesteld op mijn lichaam + poepmeting en zadel aanpassing) , de duurste broek gekocht.... en toch blijf ik last hebben. Ik weet dus niet meer wat ik nog kan doen en vraag daarom uw mening.

mvg
Charlotte

Madou Freddy

14 oktober 2021

Hallo, wij rijden gemiddeld 30 a 50km per week met de fiets dit is nu al jaren dat ik pijn heb aan het zitvlak, mijn vraag is bij wie kan ik eens te rade gaan betreffende de zadel , hoe je het best op een fiets zit, ik ben het stilletjes aan beu als we thuis komen heb ik nog pijn aan mijn zitvlak zelfs in de zetel, graag een oplossing, mvg Freddy Madou.

Losschaert Robert

10 november 2021

Beste,ik ben in 2018 gevallen en heb toen een volledige afscheuring gehad van de linkertriceps van de elleboog.
Na operatie en revalidatie heb ik nu al 3 jaar zadelpijn, ik heb al alles geprobeerd,volledig laten uitmeten,zadelzalf assos creme,top kledij,heb al mijn zadels uitgetest,heb steeds op dezelfde plaats schuurplekken, ik kan nog amper 50km.fietsen met oplopende pijn.Ik deed voordien de marmotte met onzeclub enz.ik had nooit zadelpijn.
Ik heb wel vastgesteld dat ik scheef op mijn fiets zit, ik zit niet meer in het midden op mijn zadel, ik ben van plan als laatste poging foto's te laten nemen van mijn bekken in de kliniek, zo heb ik geen plezier meer op mijn fiets.
Graag een reactie aub
m.v.g.

Mario lauwers

10 mei 2023

Interessant