Ontdek de beste hartslagbanden en krijg meer inzicht in je training

In een sport waar technologische vooruitgang en allerlei nieuwe high tech snufjes als het ware een alledaagse zaak zijn, kunnen we zaken zoals hartslagmeters eigenlijk als klassiekers aanmerken. Deze technologie bestaat immers al tientallen jaren en is alom verkrijgbaar voor fietsers.

Wanneer je aan een hartslagmeter denkt, denk je aan zo’n hartslagmeter die je om je borst plaatst, een zogenaamde hartslagband. Ondanks het feit dat deze hartslagbanden al jarenlang bestaan zijn ze nog steeds relevant voor fietsers anno 2020.

Waarom? Hartslagbanden zijn een betaalbare optie voor fietsers die graag willen weten of ze vooruitgang boeken of simpelweg meer inzage willen hebben in hun (fiets)prestaties. Aan de hand van de gegevens gemeten door een hartslagband kun je namelijk veel te weten komen over je lichaam en je prestaties op de racefiets.

Het vinden van een geschikte hartslagband is echter niet eenvoudig. Er zijn tal van aanbieders met modellen die er allemaal nét iets anders uitzien. Aan de hand van dit artikel kun je het kaf van het koren scheiden en vind je snel de, voor jou, perfecte hartslagband.

De top 4 van maart 2020:

fotoproductvoordelen
Wahoo hartslagbandWahoo TICKR
 • zeer nauwkeurige hartslagmeting
 • bluetooth en ANT+ koppeling
 • gemakkelijk om te doen en zit comfortabel
 • gecodeerde hartslagband – andere hartslagbanden verstoren het signaal niet
bekijk prijs
Polar H10 hartslagbandPolar H10 Hartslagsensor
 • gemakkelijk te koppelen aan een smartphone of sporthorloge
 • blijft uitstekend op zijn plaats tijdens het sporten
 • zeer nauwkeurige meting
 • gebruiksvriendelijke hartslagband
 • gecodeerde hartslagband – het signaal van andere hartslagbanden zorgen niet voor storingen
bekijk prijs
Garmin hartslagbandGarmin HRM-DUAL
 • gemakkelijk te verbinden met een sporthorloge
 • zit erg comfortabel en is makkelijk om te doen
 • uitwasbaar
 • ANT+ en bluetooth koppeling
 • blijft goed zitten tijdens het sporten + verstelbare band
 • gecodeerde hartslagband – het signaal van andere hartslagbanden storen niet
bekijk prijs
Polar OH1 OHR hartslagbandPolar OH1 Hartslagsensor
armband
 • OH1 zeer gemakkelijk te linken met smartphone, web, polarbeat, M400
 • batterij gaat erg lang meer – ongeveer 14 uur
 • zeer nauwkeurige meting – gelijk aan een borstband
 • hoog draagcomfort – zelfs tijdens slaap kun je deze band dragen
 • BLuetooth & ANT+ connectiviteit
bekijk prijs

Wat is het verschil tussen een hartslagborstband en een sporthorloge met hartslagmeting?

Wat is het verschil tussen een hartslagborstband en een sporthorloge met hartslagmeting?

Eerder wijdde we al een uitgebreide tekst aan het verschil tussen een hartslagband en een multifunctioneel sporthorloge met hartslagmeting. Hieruit bleek dat een dergelijk horloge ideaal is voor mensen die een breed scala aan sporten uitoefenen en niet bang zijn om meer dan 2 à 3 honderd euro uit te geven. Een hartslagband daarentegen, is ideaal voor fietsers (en hardlopers) die alleen maar inzage willen in hun hartslag tijdens het sporten en geen behoefte hebben aan extra functies.

Wanneer de verschillen naast elkaar worden gezet ziet dat er zo uit:

HartslagbandSporthorloge met hartslagmeting
– Goedkoop (<€100)– Relatief duur (>€250)
– Heeft één functie– Heeft tal van functies
– Eenvoudig te gebruiken– Ingewikkelder om te gebruiken
– Ideaal voor fietsen en hardlopen– Ideaal voor breed scala aan sporten, waaronder fietsen, hardlopen, wandelen, triatlon, golf, zwemmen, etcetera

Hartslagband ideaal voor fietsers die trainen serieuzer willen nemen

Het kopen van een hartslagband is een perfecte stap voor elke sporter die zijn of haar training serieuzer wil gaan nemen. Hartslagbanden bieden je een uitermate handig inzicht in je prestaties. Aan de hand van de gemeten hartslag kom je immers veel over je lichaam te weten. Bijvoorbeeld of je vooruitgang geboekt hebt.

Daarnaast kun je deze gegevens ook gebruiken om te trainen aan de hand van de zogenaamde hartslagzones. Dit is een manier van trainen waarmee je streeft om constant een bepaalde intensiteit te lopen. Stel dat je je duurvermogen wilt trainen, dan ga je (hypothetisch) “in” hartslag zone 2 trainen. Dit maakt dat er nog doelmatiger en dus kan er beter getraind wordt.

Meer weten over deze manier van fietstraining? Lees dan ons artikel over het trainen aan de hand van hartslagzones.

Te koppelen met diverse applicaties

Te koppelen met diverse applicaties

Overigens kunnen veel hartslagbanden de gemeten hartslag naar diverse mobiele apparaten sturen, zoals je smartphone, tablet of laptop. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van een Bluetooth of ANT+ verbinding. In applicaties zoals Strava kun je vervolgens de gemeten hartslag naast de andere gegevens van je rit leggen om nog meer inzage te krijgen in fietsprestaties.

Houd rekening met comfort, connectiviteit en de sensor zelf

Waar moet je nu precies op letten wanneer je kijkt naar het gevarieerde aanbod aan hartslagbanden? Er zijn verschillende merken, zoals Wahoo, Garmin, Polar en B’Twin, die hun eigen hartslagbanden aanbieden. Deze lijken op het eerste oog sterk op elkaar, maar verschillen toch onderling van elkaar. Bijvoorbeeld op gebied van prijs, gebruikte materialen, comfort en/of connectiviteit. Tot slot speelt ook de meetkwaliteit van de hartslagsensor zelf een doorslaggevende rol.

In totaal zijn er 5 dingen waar je naar onze mening het meeste aandacht aan moet besteden. Dit zijn:

 • comfort
 • connectiviteit
 • de sensor
 • gebruiksgemak
 • prijsklasse

Laten we beginnen bij comfort: de hartslagband zelf moet natuurlijk wel lekker zitten. Tijdens het sporten moet je als het ware niet doorhebben dat je een hartslagband draagt. Hij moet dus niet irriteren, schuren of op een andere manier oncomfortabel aanvoelen. Dit kan per persoon verschillen. Kijk daarom goed naar de gebruikte materialen. Zo zijn de meeste hartslagbanden gemaakt van elastisch en ademend materiaal, wat maakt dat ze voor het overgrote deel van de mensen geschikt zijn.

Wanneer we spreken over connectiviteit, spreken we in feite over de verschillende verbinding en/of koppelingsmogelijkheden die de hartslagmeter heeft. Is die te koppelen met je telefoon? Je fietscomputer? Voor veel fietsers is dit belangrijk. De essentiële sensoren om de hartslagband te koppelen met je fietscomputer/navigatie, telefoon of computer zijn de Bluetooth en de ANT+- sensoren. Let hier dus goed op.

Niet elke hartslagsensor meet even accuraat. De extreem goedkope modelletjes staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze niet altijd even nauwkeurig meten. Wil je alleen maar een grove schatting van je hartslag, dan maakt dit niet uit. De meeste van ons willen echter wél een nauwkeurig metende hartslagband. Probeer daarom de meest goedkope hartslagmeters te vermijden. Overigens moeten we wel vermelden dat niet elk goedkope hartslagsensor onnauwkeurig is.

Ook met gebruiksgemak moet rekening worden gehouden. De band zelf moet makkelijk om- en af te doen zijn terwijl de sensor eenvoudig aan- en uitgezet moet kunnen worden. Daarnaast is het ook fijn als het koppelen met andere apparaten zonder al te veel gedoe lukt. Tot slot kun je bij veel hartslagbanden de sensor zelf van de band halen om de band vervolgens in de wasmachine te doen. Dit is na een aantal ritten zeker geen overbodige luxe.

Tot slot spelen natuurlijk de prijzen een belangrijke rol. Niet iedereen wilt namelijk meer dan €100,- uitgeven aan een hartslagband. Gelukkig kun je met circa €40 – €50 een uitstekende hartslagband kopen. Deze zijn wellicht minder luxe dan de echte dure modellen, maar voor veel van ons zijn allerlei toeters en bellen toch niet noodzakelijk.

De 3 beste hartslagbanden van Polar, Garmin en Wahoo

De 3 beste hartslagbanden van Polar, Garmin en Wahoo

Natuurlijk kun je zelf het internet afspeuren op zoek naar de perfecte hartslagband. Het kan echter ook een stuk makkelijker. Wij lichten hieronder drie van de beste hartslagbanden uit en wijzen je op de voor- en nadelen van elk van deze hartslagmeters. Naar alle waarschijnlijkheid zit de perfecte hartslagband voor jou hier al tussen!

Wahoo Tickr

Wahoo Tickr hartslagmeter

De Wahoo Tickr is misschien wel de meest populaire hartslagband onder wielrenners en hardlopers. Dit is natuurlijk niet zonder goede reden. Het comfort van deze hartslagband is uitstekend, de connectiviteit is goed en de hartslagsensor meet nauwkeurig. Daarnaast is de hartslagband gecodeerd, het signaal van andere hartslagbanden zorgen niet voor storingen..

Voor de borstband zelf heeft Wahoo gebruik gemaakt van een band van ademend kunststof in combinatie met elastaan. De band is in lengte verstelbaar, van 58 tot 122 centimeter. Het koppelen met je telefoon, laptop of fietscomputer gaan feilloos dankzij de ANT+ en Bluetooth sensoren. Overigens is deze hartslagmeter ook te koppelen met allerlei verschillende applicaties, waaronder Strava, Wahoo Fitness en Cyclemeter.

De sensor is nauwkeurig en aan de hand van de output draait de hartslagband twee tests: in hoeverre je kilocalorieën verbrand en in hoeverre je je prestaties verbeterd. Natuurlijk kun je ook ‘gewoon’ je hartslag zien.

De Wahoo Tickr is gemakkelijk om te doen en verder spreekt alles voor zich. Geen onnodige poespas bij het koppelen met apparaten of applicaties, het werkt allemaal prima. De sensor is afneembaar waardoor je de band gewoon in de was kunt doen.

In principe is de Wahoo Tickr de perfecte hartslagband voor wielrenners, mountainbikers, traitleten en andere duursporters. Wij zijn namelijk niet de enige die te spreken zijn over deze hartslagmeter van Wahoo. Nee, ook andere sporters, waaronder fietsers, hebben veel positiefs te zeggen over deze hartslagband. Zo is de prijs-kwaliteitsverhouding goed, zit de band comfortabel en meet de sensor nauwkeurig. Daarnaast wordt de connectiviteit alom geprezen.

Bekijk actuele prijs

Voordelen
 • zeer nauwkeurige hartslagmeting
 • bluetooth en ANT+ koppeling
 • gemakkelijk om te doen en zit comfortabel
 • gecodeerde hartslagband – andere hartslagbanden verstoren het signaal niet
Nadelen
 • wat aan de dure kant

Polar H10 Hartslagsensor

Polar H10 hartslagband

De Polar H10, de vervanger van de H7, is samen met de Wahoo Tickr een van de populairste hartslagsensoren onder sporters. Dit heeft een logische reden: de band is comfortabel en de sensor meet erg accuraat. Daarnaast is de H10 ook nog eens waterdicht.

Over het algemeen zitten hartslagbanden niet heel comfortabel. Toch valt dat bij de H10 reuze mee. De band zit goed en kriebelt of plakt niet. De band is geschikt voor een borstomtrek van 67,5 tot 93 centimeter.

De connectiviteit is uitstekend dankzij de ANT+ en Bluetooth Smart verbindingen. Je kunt deze hartslagband gebruiken met haast alle apparaten, zoals telefoons, fietscomputers of fietsnavigaties. Het koppelen met deze apparaten gaat razendsnel en zonder gedoe.

Polar H10 hartslagsensor

Tegenwoordig meten de sensoren super nauwkeurig. Dat is ook bij de Polar H10 het geval. De sensor meet de hartslag nauwkeurig en het versleutelde signaal voorkomt dat de gegevens van de sensor worden opgepikt door de fietscomputer van je fietsmaten. Ook is de sensor los te halen van de band. Dit bespaart batterij en maakt dat je de band gewoon kunt wassen. Tot slot is de sensor ook nog waterdicht tot 30 meter. Ideaal voor zwemmers en triatleten dus!

Kortom, de Polar H10 is een uitstekende hartslagband die eigenlijk niks te wensen overlaat. Deze hartslagband is perfect voor wielrenners, triatleten, hardlopers, mountainbikers en alles daartussen. Het enige nadeel is het prijskaartje. Voor de Polar H10 betaal je al snel zo’n €90,-

Bekijk de actuele prijs

Voordelen
 • gemakkelijk te koppelen aan een smartphone of sporthorloge
 • blijft uitstekend op zijn plaats tijdens het sporten
 • zeer nauwkeurige meting
 • gebruiksvriendelijke hartslagband
 • gecodeerde hartslagband – het signaal van andere hartslagbanden zorgen niet voor storingen
Nadelen
 • wat aan de dure kant

Garmin HRM dual hartslagband

Garmin hartslagband ant+

Tot slot kijken we naar de Garmin HRM dual Borstband Hartslagsensor. Ook deze is te vergelijken met de Wahoo Tickr en de Polar H7. Wel zijn er een aantal verschillen, onder andere op gebied van connectiviteit. De prijs is gelijk aan die van de H7, namelijk €59,99.

Ook deze borstband zit comfortabel en irriteert niet. De band is gemaakt van elastaan, waardoor die gemakkelijk om te doen is, zweet afvoert en snel droogt. Op gebied van connectiviteit valt op dat de sensor alleen voorzien is van een ANT+ verbinding. Hierdoor kun je ‘m waarschijnlijk wel koppelen met je fietscomputer, maar niet met je smartphone. De sensor zelf werkt prima en meet accuraat.

Garmin hartslagband ant+

Het signaal van de Garmin is gecodeerd, wat voorkomt dat je dat gegevens van de hartslagmeter van de persoon naast je op je fietscomputer te zien krijgt. Deze Garmin draait op batterijen die gemakkelijk te vervangen zijn. Ook het wassen is geen probleem aangezien de sensor eenvoudig van de band te halen is. Het koppelen met de fietsnavigatie/fietscomputer gaat overigens snel en simpel.

De Garmin HRM dual is een prima hartslagband die alleen op gebied van connectiviteit wat laat liggen. Vind je dat geen probleem, dan is deze hartslagband absoluut een waardige optie. Wij zijn trouwens niet de enige die enthousiast zijn over dit model. Ook andere fietsers, zowel wielrenners als mountainbikers, zijn te spreken over de Garmin HRM dual.

Bekijk actuele prijs

Voordelen
 • gemakkelijk te verbinden met een sporthorloge
 • zit erg comfortabel en is makkelijk om te doen
 • uitwasbaar
 • ANT+ en bluetooth koppeling
 • blijft goed zitten tijdens het sporten + verstelbare band
 • gecodeerde hartslagband – het signaal van andere hartslagbanden storen niet
Nadelen
 • vrij prijzig

Polar OH1 Hartslagsensor voor op de bovenarm

Polar OH1 OHR hartslagband

“Huh, hij past helemaal niet om mijn borstkast?!”. Dat is waarschijnlijk wat uit de mond kwam van mensen die de Polar OH1 voor het eerste probeerde. Deze revolutionaire hartslagband doe je namelijk niet om je borst, maar om je bovenarm.

Dit heeft één groot voordeel: het zit een stuk comfortabeler! Niet iedereen is fan hiervan, maar over het algemeen wordt deze verandering positief ontvangen.

Op gebied van connectiviteit stelt de Polar OH1 niet teleur. De sensor is uitgerust met zowel een ANT+ als een Bluetooth Smart signaal. Hiermee koppel je de sensor eenvoudig aan je smartphone, fietscomputer, noem maar op.

De nauwkeurigheid van de OH1 hartslagsensor is te vergelijken met het H10 model van Polar. De nauwkeurigheid is uitstekend en laat eigenlijk niets te wensen over. De sensor zelf is waterdicht, waardoor deze ook te gebruiken is door zwemmers.

Al met al is de Polar OH1 een interessante optie. Helemaal voor sporters die hartslagbanden niet lekker vinden zitten maar wél een accurate hartslagmeting willen. Door zijn uitstekende connectiviteit en waterdichte sensor is deze sensor dan ook voor een veelvoud aan sporten te gebruiken. De prijs van de Polar OH1 is €79,90.

Polar OH1 Hartslagsensor

Voordelen
 • OH1 zeer gemakkelijk te linken met smartphone, web, polarbeat, M400
 • batterij gaat erg lang meer – ongeveer 14 uur
 • zeer nauwkeurige meting – gelijk aan een borstband
 • hoog draagcomfort – zelfs tijdens slaap kun je deze band dragen
 • BLuetooth & ANT+ connectiviteit
Nadelen
 • band om de arm is in het begin wennen

Polar H7 Hartslagsensor

Polar H7 Hartslagsensor

Ook de H7 van Polar is een schoolvoorbeeld van hoe een goede hartslagband zou moeten werken: goede connectiviteit, een comfortabele borstband en accurate hartslagmeting. Wat kun je je nog meer wensen? De prijs van de Polar H7 ligt wel wat hoger dan die van de Tickr, deze is namelijk €59,99.

Voor dit geld krijg je echter een hartslagmeter met een borstband van een ademend en rekkend materiaal, wat maakt dat die bij iedereen zal passen. De connectiviteit is prima: de band is voorzien van een Bluetooth Smart sensor. Het gebrek aan een ANT+ sensor betekent wel dat de hartslagmeter niet met elk apparaat te koppelen zal zijn. De sensor zelf meet nauwkeurig en doet simpelweg wat ‘ie moet doen.

Wat wél extra handig is, is het feit dat de hartslagsensor gecodeerd is. Stel bijvoorbeeld dat je met een paar vrienden, die allemaal ook een hartslagband dragen, een rit maakt. Dan weet je zeker dat de gegevens die je op je fietscomputer ziet daadwerkelijk van jou zijn.

Verder zijn de batterijen eenvoudig te verwisselen en kan de sensor losgemaakt worden van de band. Het koppelen met smartphones of tablets aan de hand van de Bluetooth Smart verbinding gaat ook zonder problemen.

De Polar H7 Hartslagsensor lijkt op een aantal vlakken sterk op de Wahoo Tickr. Alleen op gebied van connectiviteit en sensor zijn er een paar grote verschillen te bespeuren. Ook over deze hartslagband zijn vele sporters positief. De nauwkeurigheid van de metingen, het comfort, het valt allemaal in de smaak.

Deze hartslagband is niet meer verkrijgbaar. Wel is er een opvolger namelijk de Polar H10.

Bekijk de actuele prijs

Voordeel: gecodeerd signaal voorkomt dat je verkeerde gegevens ziet
Nadeel: geen ANT+ verbinding, dus niet te koppelen met alle apparaten

Even samenvatten

Nu je alles zo op een rijtje hebt staan valt het vinden van de perfecte hartslagband reuze mee. Er zijn slechts 5 punten waar je voornamelijk op moet letten. Waarschijnlijk is je oog al gevallen op één van de drie hierboven uitgelichte borstbanden. Zo niet, treur dan niet, er is namelijk meer dan genoeg keuze, zowel bij de speciaalzaak als op het internet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Eric Walraven

Zoals ik het nu lees is de wahoo band dus NIET gecodeerd?

Bikevision.nl

Beste Eric,

Ook de Wahoo TICKR is gecodeerd. We hebben het direct in de tekst aangepast zodat het in het vervolg wel gelijk duidelijk is.
Bedankt voor de opmerking.

Een fijne dag gewenst,

Martijn van Hoof