Ontdek de beste MTB broek van 2021

De smaak van het mountainbiken helemaal te pakken? Dan heb je inmiddels een goede bike aangeschaft, wellicht een paar passende schoenen en uiteraard een helm.

Tijdens je eerste ritten zul je al snel merken dat het naast deze basisbenodigdheden handig is nog een aantal specifieke items aan te schaffen, één daarvan is een mountainbike broek.

Zoals bij alle sportartikelen is ook hier de keuze reuze, in deze blog helpen wij je verder op weg om uiteindelijk de juiste broek aan te trekken.

Waar ben jij naar op zoek?

Beste fietsbroek | Fietsondergoed

foto product voordelen
Rockrider lange MTB broek Rockrider MTB broek lang cross country
  • Waterafstotend materiaal
  • Sluit optimaal aan
  • Stevig materiaal, slijt niet snel
  • Erg fijne zeem
  • Zakt niet af
  • Goede broek voor koud waar tot -5 graden
bekijk prijs
Rockrider MTB Short ST 500 Rockrider MTB Short ST 500
  • Wijd, maar toch aansluitend
  • Slim zakkensysteem
  • Incl. uitneembaar ondershort
  • Geschikt voor zomer ritten
  • Schuur en winkelhaakbestendig
bekijk prijs
De Rockrider MTB Short ST 100 De Rockrider MTB Short ST 100
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Antibacteriële zeem
  • Voordelig
bekijk prijs
Rogelli MTB Binnenbroek Rogelli MTB Binnenbroek
  • Extra bescherming
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Goede pasvorm
bekijk prijs

Dit zijn de toppers onder de MTB broeken!

Wellicht duizelt het je een beetje in de wereld van de MTB broeken, dan gaan wij je nu een klein beetje op weg helpen. Hieronder hebben wij vier goede opties geselecteerd.

Qua prijs en kwaliteit sprongen deze naar onze mening eruit. Uiteraard zijn er vele opties, we raden wel aan om voor de gerenommeerde fietsmerken te kiezen.

Zij hebben jarenlange ervaring met het maken van specifiek fietsbroeken en zo weet je dat goedkoop geen duurkoop is. Hier verklappen wij alvast enkele toppers naar onze smaak:

1. Rockrider MTB broek lang cross country

Rockrider lange MTB broek

Deze lange broek is ontwikkeld om je benen warm te houden gedurende tochten bij serieus koud weer, tot -5 graden biedt deze broek voldoende bescherming. Hij is voorzien van waterafstotend materiaal en heeft een zeer goede zemen laag.

De broek sluit optimaal aan en ook van een tochtende kier op je rug is geen sprake door de sluiting die over de schouders loopt. Daardoor blijft hij perfect op zijn plek en tevens kan deze broek tegen een stootje, hij scheurt en slijt niet snel. Een duidelijke topper in zijn soort.

Bekijk prijs

Voordelen
  • Waterafstotend materiaal
  • Sluit optimaal aan
  • Stevig materiaal, slijt niet snel
  • Erg fijne zeem
  • Zakt niet af
  • Goede broek voor koud waar tot -5 graden
Nadelen
  • Moet precies goed zitten, anders vallen banden van schouders

2. Rockrider MTB Short ST 500

Rockrider MTB Short ST 500

Voor de zomerse ritjes hebben wij ook een mooie optie voor jou gevonden. Deze shorts bestaat uit twee soorten materialen, namelijk een stretch-stof en een ademend materiaal dat zorgt voor de juiste ventilatie.

De broek wordt ook geroemd om zijn tailleband die elastisch is en daardoor is het comfort van deze shorts optimaal. Het is een wijd model maar toch met een aansluitende fit zodat je niet onnodig blijft haken.

Bij het biken heb je het liefst zo min mogelijk spullen bij je, dat is bij deze broek geen probleem. Je rugtas kan je namelijk thuislaten want hij is voorzien van een slim zakkensysteem voor sleutels en een mobiel.

Nu we het toch over de praktische zaken hebben; De short ST 500 wordt geleverd met een aparte, uitneembaar ondershort. Dat scheelt weer in het wassen van je onderbroek, want ook dáárvoor dient deze ondershort. Win-win noemen we dat!

Bekijk prijs

Voordelen
  • Wijd, maar toch aansluitend
  • Slim zakkensysteem
  • Incl. uitneembaar ondershort
  • Geschikt voor zomer ritten
  • Schuur en winkelhaakbestendig
Nadelen
  • Zeem kan beter

3. De Rockrider MTB Short ST 100

De Rockrider MTB Short ST 100

Qua temperatuur en moment van gebruik is deze vergelijkbaar met bovenstaande optie, deze is echter iets voordeliger voor je portemonnee.

Dan is de volgende vraag natuurlijk, waar merk je dat aan? Laten we voorop stellen dat wij vinden dat de prijs-kwaliteit verhouding nog steeds zeer op orde is.

Echter is hij gemaakt van 100% polyester wat bij de echte zweters onder ons voor iets meer transpiratie kan zorgen dan duurdere opties. Daarentegen kan die onderbroek wederom thuisblijven, dit keer geen bijgeleverde binnenshort maar een antibacteriële zeem.

Dus om schuren tegen te gaan, raden we aan die onderbroek uit te doen en zo in je broek te stappen. Met die zomerse temperaturen moet dat wel kunnen!

Bekijk prijs

Voordelen
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Antibacteriële zeem
  • Voordelig
Nadelen
  • Niet voor extreme zweters

4. Rogelli MTB Binnenbroek

Rogelli MTB Binnenbroek

Toch niet van plan die onderbroek thuis te laten? Dan is het altijd nog mogelijk een specifieke binnenbroek aan te schaffen.

Ook biedt een binnenbroek de optie om toch je gewone sportbroek of –legging aan te trekken, maar net dat beetje extra bescherming rond je achterste te hebben door de zeem laag.

Dit is namelijk optimaal geregeld door het Rogelli Active zeem wat er in is bevestigd. De binnenbroek is gemaakt van ademend en elastisch materiaal en mocht je echt een perfect aansluitend duo om je billen willen, dan raden ze de combinatie met  Caserta of Navelli MTB broek aan. De keuze aan opties is dus reuze!

Bekijk prijs

Voordelen
  • Extra bescherming
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Goede pasvorm
Nadelen
  • Minder geschikt voor tochten langer dan 2 uur

Waarom is een goede MTB-broek essentieel?

Mountainbiken kan best een dure hobby worden wanneer je alle items aan gaat schaffen, een specifieke broek staat wellicht niet bovenaan je prioriteitenlijstje.

De meerwaarde is echter groot, MTB is een ruige en avontuurlijke sport en gewone sportkleding is daarom ook lang niet altijd gemaakt voor de zware omstandigheden waaraan zij worden blootgesteld.

Gedurende een rit kun je zomaar geconfronteerd worden met langszwiepende takken, regen, modder en kou.

Daarnaast zit er op een MTB een specifiek zadel, extra padding door middel van een zemen laag bij je billen kun je vaak goed gebruiken.  Een rood achterwerk is niet heel charmant en tevens vrij pijnlijk.

Een specifieke MTB broek zorgt ook voor een stuk comfort bij diverse weersomstandigheden. In de zomer zorgt het voor afvoer van zweet en in de winter juist voor het warmhouden van je spieren.

Kortom, om optimaal van je rit te kunnen genieten raden wij je aan om een goede broek te kopen.

Welke MTB broek draag je wanneer?

Welke MTB broek draag je wanneer

Zoals al even kort benoemd zijn er voor diverse omstandigheden, diverse broeken. Hierbij spelen vele factoren een rol, hieronder gaan we kort in op de aspecten die hierop van invloed zijn;

Los of strak?

Laten we beginnen met een persoonlijke voorkeur; Een losse of juist een strakke broek. Je kent de strakke pakken van de wielrenners op de weg, hier speelt aerodynamica een grote rol.

Een aspect wat bij MTB minder een rol speelt, hier wordt dan ook vaker voor een baggy look gekozen. De lossere kleding zie je vooral in de endurance- en downhillwereld.

Baggy kleding

Baggy kleding is net wat ruimer door de ‘loose fit’ pasvorm, hierdoor heb je wat meer bewegingsvrijheid wat ideaal is tijdens het mountainbiken. Daarnaast is het materiaal dat voor deze broeken wordt gebruikt ook anders dan de strakkere variant.

De stof is iets stugger en kan doordoor beter tegen een stootje bij een eventuele val. Het verschil met een gewone sportbroek is dat speciale MTB broeken voorzien zijn van een binnenbroek, zodat je een goede zeemlaag hebt rond je achterste.

Nauwsluitende kleding

Nauwsluitende of ook wel bekend als de lycra fietskleding zien we vooral bij de crosscountry rijders, hier speelt aerodynamica en snelheid meer een rol.

Strakke kleding vangt logischerwijs minder wind door de dunne stoffen, daardoor is dit wel weer kwetsbaarder bij beschadigingen.

Weer of geen weer?

In Nederland praten we niet voor niks graag over het weer, want dit gaat nogal heen en weer. Daarom is het ook goed om hier qua uitrusting rekening mee te houden. Een aspect wat een rol speelt is de temperatuur, bij warm weer is een korte broek die vochtafdrijvend is zeer fijn om niet soppend op je zadel te zitten.

Daarentegen kun je in de winter wel wat extra graden gebruiken, dus een thermobroek die goed afsluit is dan veel comfortabeler.

Daarnaast hebben we helaas ook nog wel eens last van een stevig windje of goede regenbui hier te lande. Dit hoeft echter geen reden te zijn niet op de fiets te stappen, maar houd wel rekening met je kleding.

Water-, vuil- en windafstotende kleding zorgt ervoor dat je het langer volhoudt en geen koude spieren krijgt. Het is echter wel zo, hoe meer je van de broek vraagt hoe duurder hij wordt. Bij een herfst/winter broek spelen deze aspecten wellicht een grotere rol dan bij een korte zomerbroek.

Bekijk alle MTB broeken

Acryl, zeem, katoen; wat moet ik doen?

Naast de keuzes omtrent het weer en de lengte zijn er ook nog verschillende opties qua materiaal. Hier speelt ook een persoonlijke voorkeur een rol, sommige mensen kunnen niet goed tegen acryl of houden tijdens sporten juist niet van katoen.

Acryl is dun en vochtafdrijvend, dit is namelijk een synthetisch materiaal wat vaak gemaakt wordt met een goede stretch zodat het perfect aansluit.

Krijg je het hier een beetje benauwd van?
Dan is katoen een optie, ook hier zijn varianten in die goed aansluiten maar qua transpireren zijn ze wel altijd minder vochtafdrijvend.

De baggy kleding is vaak gemaakt van stug katoen, dit kan een stootje hebben en is tevens geschikt om met de ouderwetse naald en draad weer te repareren.

Binnenbroek

Wanneer je kiest voor een binnenbroek, dan is dat vaak een combinatie van een synthetische, elastische stof met een binnengedeelte bij het kruis van zeem.

Dit is namelijk het materiaal wat zorgt voor de beste demping en bescherming bij onverwachte bewegingen.

Wellicht moet het even wennen en staat het niet heel charmant, maar je zult ons later dankbaar zijn wanneer je wel een keer een uitglijder maakt.

Niet vies van een opstootje?

MTB fietsen is natuurlijk een totaal andere sport dan tourfietsen, al kun je hier ook aardig hard onderuit gaan. Om ongeschonden uit de strijd te komen raden wij je aan bij de heftigere tochten jezelf van bescherming te voorzien.

Buiten de bekende elleboog- en kniebescherming is er ook een optie dit te integreren in je broek.

Voor het zwaardere werk is daarom een beschermbroek aan te raden, zodat je heupen ook beschermd  zijn. Dit is vooral een goede tip bij de echte Downhill activiteiten. Wees die blessures voor en kies verstandig.

Welke kleding bij welke temperatuur?

Waarom is een goede MTB-broek essentieel

Hierboven zijn we al kort ingegaan op de aspecten van weersomstandigheden die een rol spelen zoals wind en regen.

Echter is temperatuur toch wel de belangrijkste factor bij je keuze voor een broek op dat moment, er zijn warm- en koudbloedige types maar grofweg kun je een indeling maken in temperaturen onder 0, 0-10 graden, 10-20 graden en warmer. Hieronder kort een toelichting;

Kleding voor temperaturen tot 0 graden.

Kou is zeker geen excuses om niet de fiets te betreden, maar een goede uitrusting is essentieel.

Zodra de temperaturen onder nul duiken raden wij je echt aan een thermobroek te dragen. Zeker bij de langere tochten zorgt dit voor warmte voor je spieren, en al helemaal wanneer er ook nog de kans is op een winterse bui bestaat.

Anders loop je het risico dat je spieren te veel afkoelen en daardoor snel last van verzuring krijgt.

Kleding voor temperaturen van 0 tot 10 graden.

Bij deze categorie is een lange broek ook echt een must om afkoeling te voorkomen. Het kan zijn dat je in het begin denkt dat dit overdreven is, maar gedurende de tocht kun je behoorlijk afkoelen.

Voorkom wederom die spierpijn door de blootstelling aan te veel kou. Daarnaast kan op deze temperatuur de grond glad zijn, uitglijden is hierbij een risico en dan biedt een lange broek net meer bescherming.

Kleding voor temperaturen van 10 tot 20 graden.

Nu komen we in de lastigere categorie. Hier speelt namelijk de persoonlijke voorkeur een grotere rol.

De koukleum onder ons zal deze temperaturen nog echt te koud vinden voor een korte broek, terwijl anderen juist zich bij het idee alleen al de tandjes zweten.

Deze keuze laten we aan jou, maar houd er wel rekening mee dat bij veel regenval de kans op glijden en glibberen groot is. Een extra laag bescherming op je benen kan dan wederom zeer fijn zijn.

Kleding voor temperaturen boven de 20 graden

De zomers worden steeds warmer in Nederland, dus een goede en korte variant op de lange MTB broek is zeker onmisbaar in je garderobe.

De keuze voor strak of baggy en het materiaal laten we hierbij aan jou. De verschillen hebben we hierboven uitgelegd.

Wel raden we je aan bij de gewaagde tochten extra bescherming op je knieën te dragen. Knieblessures kunnen zeer hardnekkig en pijnlijk zijn!

Conclusie: Sluit dit boek en koop die broek!

MTB broek

Veel informatie en veel keuzes. Denk er rustig en grondig over na en kies dan voor de opties die jou het meeste aanspreken.

Alle aspecten zoals het weer, temperatuur, soort rit en persoonlijke voorkeur spelen hierbij een rol.

Wij adviseren diverse opties te bestellen, thuis te passen en te kijken welke jou het beste bevallen.

Nog een laatste tip; Heel charmant is een (lycra) MTB broek mét zeem rond je derrière niet maar mooie kleding trekken we later wel weer aan. Geloof ons, rode billetjes zien er gekker uit. Veel plezier!

Bekijk alle MTB broeken

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)