Zonder gedoe een tweedehands racefiets kopen

Begin je net in de wielersport of fiets je al langer maar heb je geen al te groot budget? Dan is het kopen van een tweedehands racefiets vaak een goed idee. Voor zo’n 400 á 500 euro heb je al een prima fietsje met een goede schakelgroep – zoals een Shimano 105 of zelfs een Ultegra groep. Toch moet je ook uitkijken bij het aanschaffen van een tweedehands racefiets: niet elke tweedehands fiets verkeert namelijk in een goede staat.

Bij sommige fietsen zie je het direct: deze zijn oud, versleten en niet de moeite waard. Dit hoeft echter niet bij elke tweedehands racefiets het geval te zijn.

Met een fiets die in eerste instantie in orde lijkt te zijn, kan later alsnog van alles mis zijn. Denk hierbij aan oude onderdelen, wielen met een slag erin of zelfs een scheurtje in het frame.

Om deze reden behandelen wij hier alle zaken waarmee rekening moet worden gehouden wanneer je van plan bent om een tweedehands fiets te kopen.

Waarom een tweedehands racefiets kopen?

Tweedehands racefiets aanschaffen op een budget

Laten we eerlijk zijn: wielrennen is nu eenmaal geen goedkope hobby. De kleding, de (sport)voeding maar vooral de fietsen zelf zijn erg duur. Wil je een degelijke nieuwe aluminium fiets kopen met een Shimano 105 schakelgroep, dan zit je al snel aan de €1300,-. Heb je liever carbon, dan moet je meer denken aan prijzen rond de €1600,-.

Dergelijke prijzen zijn niet voor iedereen weggelegd. Voor die mensen is het daarom verstandig om te gaan kijken naar een tweedehands racefiets. Dit is een stuk voordeliger – je hebt immers voor circa €400-€500 een goede aluminium racefiets.

Overigens is het aanschaffen van een tweedehands fiets niet alleen iets voor beginnende renners. Ook als je wat meer ervaring hebt opgedaan en op zoek bent naar een betaalbare upgrade, dan kan het zeker geen kwaad om te kijken naar een tweedehands fiets. Zo wil het wel eens voorkomen dat een professioneel wielerteams overjarige racefietsen voor een relatief zacht prijsje verkopen!

Kortom, een tweedehands racefiets is niet alleen voor beginners een optie, maar ook voor de meer ervaren fietsers.

Waar kun je een tweedehands racefiets kopen?

Anno 2024 is de meest vanzelfsprekende plek om te gaan zoeken naar een tweedehands fiets het internet. Op websites zoals marktplaats.nl, speurder.nl of tweedehandsfietsen.nl zijn talloze racefietsen te vinden. Een nadeel hiervan is dat je de fiets niet in het echt ziet. Dit kan echter worden verholpen door de fiets – op afspraak – eerst in het echt te bekijken voordat je overgaat tot de aankoop. Dit raden wij altijd aan!

Natuurlijk kun je ook gewoon de lokale fietsenmaker/fietsenwinkel binnenstappen in de hoop dat je hier een geschikte racefiets vindt. Het nadeel is echter dat de lokale fietsenmaker doorgaans een klein aanbod heeft. De kans dat de perfecte fiets voor jou hiertussen zitten, is klein.

Tot slot heb je nog fietswinkels die zich specialiseren in de aanschaf en verkoop van tweedehands (race)fietsen. Hier word je goed geholpen, kun je de fiets bekijken en testen én is er een breed aanbod. Nadelig is echter dat hier niet al te veel van zijn in Nederland.

Bepaal eerst wat je zoekt

Lijst wat wel wat niet

Net zoals wanneer je een nieuwe racefiets koopt, moet je eerst bepalen wat voor soort fiets je zoekt. Denk hierbij aan zaken zoals het materiaal van de fiets (aluminium, carbon of titanium), het ‘type’ fiets (aero, lichtgewicht of endurance), de schakelgroep en natuurlijk je budget. Vergeet niet om te vast te stellen wat de juiste framemaat voor jou is.

Daarnaast is het van belang dat je voor jezelf opstelt wat de absolute no-go’s zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je geen fiets wilt die ouder is dan 10 jaar of dat je geen racefiets wilt met onderdelen die moeten worden vervangen.

Door een lijstje te maken van de zaken die je wél zoekt en wat je juist niet wilt, maak je je zoektocht een stuk gemakkelijker.

Hier moet je op letten

Oké, nu je voor jezelf hebt bepaald of je wel of niet tweedehands wilt kopen en hebt vastgesteld wat voor fiets je (ongeveer) zoekt ben je klaar om aan je zoektocht te beginnen. Houd bij je zoektocht en een eventuele bezichtiging van je toekomstige fiets rekening met de volgende zaken.

De technische staat van de fiets

Het allerbelangrijkste wanneer je kijkt naar een tweedehands racefiets is de technische staat van de fiets. Zo kan een tweedehandsje wel een prachtige Shimano Ultegra schakelgroep hebben, maar als de onderdelen er niet goed aan toe zijn dan heb je er niet veel aan.

Let daarom goed op de staat van alle onderdelen van de schakelgroep.

Kijk daarnaast goed naar de wielen en het frame. In de wielen mag geen slag zitten en in het frame geen scheurtjes. Ook kan het geen kwaad om te kijken naar de buitenbanden en de remblokken.

Ben je niet zo’n held op technisch gebied? Vraag dan een vriend/familielid/kennis met technische kennis over fietsen mee naar de bezichtiging.

De beste manier om de technische staat te achterhalen is door simpelweg goed te kijken, vragen te stellen aan de eigenaar en door een testrondje op de fiets te maken.

Vraag naar onderhoud en gebruik

Racefiets onderhoud

In principe zou je verwachten dat een fiets die 3 jaar oud is er beter aan toe is dan een fiets van 10 jaar oud. Dit hoeft niet per se het geval te zijn. Vraag daarom aan de eigenaar hoeveel kilometer hij/zij op de fiets heeft gereden. Dit is dan ook meteen een goed moment om te vragen naar het onderhoud: hoe vaak werd de fiets onderhouden? Dit samen met de gereden kilometers geeft je ook een goede algemene indicatie van de staat waarin de fiets verkeert.

Accessoires

Voordat je begint te onderhandelen over de prijs van de fiets moet je ook nog even nagaan welke accessoires mee worden verkocht. Zo kan het namelijk zijn dat een fiets op marktplaats staat met een zadeltas, reservepomp en pedalen, terwijl deze accessoires eigenlijk niet mee worden verkocht.

Onderhandelen!

Zo, nu je op de hoogte bent van de technische staat van de fiets, hoe ver er mee gereden is, hoe goed de fiets onderhouden is én welke accessoires je erbij krijgt, wordt het tijd om een bod te maken. Vaak heeft de verkopende partij al wel een verkoopprijs vastgesteld, maar vaak zit hier nog wat rek in. Succes!

In het kort

Een tweedehands racefiets kopen kan dus een verstandige keuze zijn. Wel brengt het nét iets meer gedoe met zich mee. Net zoals bij een normale racefiets moet je je eigen wensen op een rijtje zetten. Maar, in tegenstelling tot een nieuwe racefiets, weet je bij een tweedehands fiets niet in wat voor toestand deze verkeert. Let daarom goed op de technische staat, hoeveel kilometers er mee is gereden en of de fiets goed is onderhouden. Op deze manier verklein je de kans dat je een miskoop doet.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)