Vermogensmeters: de revolutie van het wielrennen!

Als er iets is wat het wielrennen het afgelopen decennia echt heeft gerevolutioneerd, dan is het de zogenaamde power meter (in het Nederlands vermogensmeter of wattagemeter) wel. Daar waar de profs in het verleden ‘op gevoel’ of aan de hand van hun hartslag fietsten, gaat het nu allemaal aan de hand de vermogensmeter. Een vermogensmeter is handig tijdens je rit, maar ook na de rit, om je prestaties in te kunnen zien. Niet alleen voor profs, maar ook voor ‘gewone’ fietsers zoals jij en ik.

Als je je training wat serieuzer wilt nemen, dan is het aanschaffen van een vermogensmeter een belangrijke stap. Met deze meter krijg je namelijk inzicht in je fietsprestaties, zowel tijdens als na je rit. Hiertegenover staat wel een groot nadeel: de prijs. Doorgaans zijn vermogensmeter vrij duur, maar ze worden steeds goedkoper. Natuurlijk zijn er ook tal van verschillende soorten meters, elk weer in zijn eigen prijsklasse.

Zoek je “vermogensmeter” of “powermeter” op in Google, dan krijg je talloze hits. Wat dan meteen opvalt is dat er veel verschillende soorten vermogensmeters zijn. Welke is nu voor jou het meest geschikt? Dat is de vraag waar wij hier antwoord op gaan vinden.

Een ware revolutie
Een ware revolutie

Als je aan Chris Froome denkt, dan denk je waarschijnlijk aan twee dingen: de koffiemolen en zijn ogen strak op de vermogensmeter. Froome is niet de enige, ook voor andere renners is de vermogensmeter simpelweg onmisbaar geworden. Ploegen baseren hun hele strategie rondom de zogenaamde power to weight ratio, iets wat een grote invloed heeft gehad op het koersen. Er kan simpelweg worden gezegd dat de introductie van vermogensmeters in het profpeleton een ware gamechanger is geweest.

Waarom zou dat voor jou uitmaken? De kans is immers groot dat jij geen prof bent (helaas!). Desondanks kan een vermogensmeter ook voor jou grote voordelen hebben. Naast het feit dat je je training aan de hand van de data van de vermogensmeter kunt structureren, biedt het je ook een precieze en concrete inzage in je prestaties.

Powermeters te duur?

Vermogensmeters zijn nu eenmaal aan de prijs. Voor een goede betaal je al snel meer dan €500. Het aanschaffen hiervan zal dus niet voor iedere fietser zijn weggelegd. Er gloort echter hoop aan de horizon voor de fietsers met een wat lager budget. Op diverse Crowdfunding-websites, zoals Kickstarter.com en Indiegogo.com zijn diverse concepten van betaalbare vermogensmeters te vinden. De meest veelbelovende hiervan is die van IQ2.

Meer weten? Check dan de pagina van de IQ2-vermogensmeter op Kickstarter.com!

De voordelen van een vermogensmeter
De voordelen van een vermogensmeter

Het is nu eenmaal zo dat je voor een vermogensmeter een flinke prijs moet betalen. Wat staat hier nu tegenover?

In principe heeft zo’n vermogensmeter tal van verschillende voordelen. Dit zijn, onder andere:

 • Inzicht in je sterke en zwakke punten:
  Een vermogensmeter, powermeter – of hoe je ‘m ook wilt noemen – geeft je een waardevol inzicht in je fietsprestaties. Het meet niet alleen het vermogen dat je levert, maar ook de cadans, de afgelegde afstand en de afstand. Daarnaast geeft het ook erg specifieke informatie, bijvoorbeeld hoeveel vermogen je hebt gefietst op een bepaald gedeelte van je rit, of je cadans consequent was, etcetera.Dit alles geeft je een waardevol “totaalplaatje” van je fietsprestaties. Hieruit komen je sterke punten naar voren, maar wordt ook duidelijk waar je nog aan moet werken.
 • Gemakkelijker naar je doelen toewerken:
  Niet alleen geeft een vermogensmeter je een inzicht in je fietsprestaties, het maakt het ook makkelijker om doelen voor jezelf op te stellen en hiernaar toe te werken.
  Stel bijvoorbeeld dat uit de informatie van je vermogensmeter naar voren is gekomen dat je gemiddelde vermogen lager ligt dan je eigenlijk zou willen. Aan de hand van de data die de vermogensmeter tijdens je ritten heeft verzameld kun je een realistisch doel voor jezelf stellen en hier langzaam maar zeker naar toe werken. Met behulp van de gegevens kun je eenvoudig bijhouden in hoeverre je goed – of slecht – je bezig bent.
 • Accurate meting van je inspanning:
  In tegenstelling tot zaken zoals hartslagmeting en snelheidsmeting, biedt een vermogensmeter altijd een accurate meting, ongeacht de omstandigheden. Ongeacht of het nu hard waait, het een warme dag is of je stress hebt (dit zijn allen zaken die de data van een hartslagmeting en snelheidsmeting kunnen vertekeningen), de vermogensmeter levert simpelweg altijd hoeveel ‘arbeid’ je levert.

Naast deze drie grote voordelen, zijn er nog tal van andere redenen te verzinnen waarom een vermogensmeter zo handig is. Deze zijn echter een stuk persoonlijker van aard en zullen per persoon verschillen. Denk hierbij aan zaken zoals het vinden van de ideale houding op de fiets (ja, echt!), het ontdekken en corrigeren van een inefficiënte trap-beweging en nog veel meer.

De verschillende soorten
De verschillende soorten

Het is inmiddels duidelijk dat vermogensmeters ondanks hun vele voordelen niet voor iedereen zijn weggelegd. Immers, het is een flinke investering en voor niet elke fietser is zo’n investering het waard. Ben je echter overtuigd van de voordelen en heb je het budget om een vermogensmeter aan te schaffen, dan is het nu zaak om te gaan zoeken naar de perfecte vermogensmeter.

Het vinden van de juiste powermeter is zo makkelijk nog niet. Het zit namelijk zo: elk ‘type’ wattagemeter heeft zo zijn voor- en nadelen en ideale toepassingen. Wij gaan hier dan ook in op deze voors en tegens, in de hoop dat je aan de hand hiervan een goed doordachte aankoop kunt maken.

Voordat we beginnen moet er worden opgemerkt dat er in principe geen ideale plek voor een vermogensmeter is: elke plek heeft voor- en nadelen.

Pedaal

Modellen zoals de Garmin Vector S, Keo Power en Powertap P1 zijn als het ware pedalen met ingebouwde wattagemeters. Dit heeft als voordeel dat de meter gemakkelijk op een andere fiets is te plaatsen: je wisselt simpelweg de pedalen. Het installeren gaat eenvoudig en kan dus zelf worden gedaan. Dit type weerstandsmeter heeft echter ook een aantal kanttekeningen. Zo ben je beperkt in je keuze met betrekking tot pedaalsystemen en bevindt de meter zich op een vrij kwetsbare plek.

Naaf
Naaf

Vermogensmeters voor aan de naaf zijn wellicht wat zeldzamer, maar over het algemeen nemen ze flink wat van de nadelen van een weerstandsmeter aan het pedaal weg. Zo zit de vermogensmeter bij de naaf op een wat minder kwetsbare plek en kan elk pedaalsysteem worden gebruikt. Het monteren vereist enige technische kennis en is niet voor iedereen weggelegd. Dit type vereist wel periodiek onderhoud en kan het problematisch zijn als je verschillende wielsets hebt. Houd hier dus rekening mee.

Crank

Tot slot nog misschien wel het meest populaire  type: de vermogensmeter verwerkt in het crankstel. De meter zit hier op een veilige plek, kan met elk pedaalsysteem worden gebruikt en met verschillende soorten wielen. Ook onderhoud is nauwelijks nodig. Deze plek heeft echter één groot nadeel: het bevestigen gaat lastig en vereist technische kennis. Dit samen met het feit dat veel fietsen verschillende bottom bracket standaarden hebben, maakt het erg lastig om de vermogensmeter ‘eventjes’ op een andere fiets te plaatsen.

Vermogensmeter kopen? Houd hier rekening mee!
Vermogensmeter kopen? Houd hier rekening mee!

Bij de aanschaf van een powermeter komen honderden euro’s kijken. Daarom is het belangrijk om goed uit te zoeken wat je zoekt en wat je nodig hebt. Zo wordt voorkomen dat je een miskoop maakt.

Budget

Voordat je ook maar gaat kijken naar vermogensmeters, is het van belang om eerst te kijken naar je budget. Hoeveel heb je hier voor over? Zodra je je budget hebt vastgesteld kun je vervolgens in die specifieke prijsklasse gaan zoeken.

Pedaal-, crank- of naaf-vermogensmeter

Hierboven bespreken we de voor- en nadelen van de drie verschillende soorten vermogensmeters. Maak aan de hand van deze voor- en nadelen een weloverwogen keuze voor één of meerdere van deze soorten. De verschillen tussen de drie types hebben voornamelijk betrekking op de volgende zaken:

 • kwetsbare plek of niet
 • gemak van onderhoud
 • gemak van montage & wisselen
 • te gebruiken met alle pedaalsystemen?(Look Keo, Shimano SPD, etc.)
 • te gebruiken met verschillende wielsets?

Het is overigens niet noodzakelijk om maar één van de drie uit te kiezen. Het kan namelijk zo zijn dat je geen uitgesproken voorkeur hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijk hebt naar welk(e) type(s) je opzoek moet gaan en dat je op de hoogte bent van alle voor- en nadelen.

Connectiviteit (ANT+ of Bluetooth)
Connectiviteit (ANT+ of Bluetooth)

Dat een vermogensmeter allemaal handige en interessante data over je fietsprestaties meet is allemaal leuk en aardig, maar als je dit niet kan inzien heb je hier natuurlijk vrij weinig aan. Daarom zijn ze vaak uitgerust met een ANT+ sensor of een Bluetooth sensor. Met een ANT+ verbinding kun je de powermeter gemakkelijk koppelen aan haast alle Garmin apparaten. Bluetooth is nog sterk in opkomst en is voornamelijk geschikt voor het verbinding met je smartphone en veel andere merken. Sommige vermogensmeters ondersteunen beide, sommige slechts één. Houd hier dus rekening mee.

Heb je bijvoorbeeld een fietscomputer van Garmin met een ANT+ verbinding maar zonder Bluetooth? Dan is het verstandig om een vermogensmeter met een ANT+ verbinding te kopen. Het klinkt misschien als een open deur, maar het zal je verbazen hoe makkelijk je je hierin kunt vergissen.

Nauwkeurigheid

Vrijwel alle vermogensmeters zijn bijzonder accuraat. Doorgaans staat bij de productinformatie of op de verpakking hoeveel de meting kan afwijken (meestal een paar procent). Dit soort claims zijn lastig om te controleren, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat de fabrikanten hun beloftes nakomen en dat de afwijkingen marginaal zijn.

Batterijduur
Batterijduur

Batterijduur is van essentieel belang. Immers, is de vermogensmeter leeg, dan heb je er vrij weinig aan. Ook dit staat altijd duidelijk vermeld. Overigens is het handig om te weten dat er op gebied van batterijduur grote verschillen zijn. Zo zijn er power meters met een batterijduur van slechts 30 uur, maar ook meters met een batterijduur van maar liefst 500 uur. Wat voor jou het meest handig is, is afhankelijk van het beoogde gebruik.

Sommige – doorgaans de duurdere – vermogensmeter kunnen afzonderlijk het vermogen van het linker- en rechterbeen meten. Dit klinkt misschien als onnodige feature die slechts voor een paar fietsers handig kan zijn (bijvoorbeeld bij een blessure), maar toch is het iets wat je moet meenemen in je besluitvorming.

Reviewed – drie vermogensmeters uitgelicht

Zo, nu je een hele bak info over je heen hebt gekregen kun je aan de slag met je zoektocht naar de perfecte vermogensmeter. Dat is misschien nog makkelijker gezegd dan gedaan. Om je een handje te helpen gaan we hieronder drie verschillende vermogensmeters uitlichten. Waarom? Zo zie je hoe de bovenstaande zaken toegepast moeten worden én vind je misschien al de ideale power meter.

Voordat we beginnen overigens één kanttekening: we hebben voor deze selectie gekozen om voornamelijk relatief betaalbare vermogensmeter uit te lichten. Dit omdat wij het onwaarschijnlijk achten dat veel fietsers kijken naar powermeters uit het hoogste segment. In plaats daarvan ligt de nadruk hier op meters goedkoper dan €1000,-.

Garmin Vector 3S
Garmin Vector 3S

Denk je aan hoogwaardige elektronische sensoren voor fietsers, zoals cadansmeters, snelheidsmeters en hartslagmeters, dan denk je aan het merk Garmin. Het is dan ook geen verrassing dat dit gerenommeerde merk ook weerstandsmeters heeft. De Garmin Vector 3S is met zijn prijs van circa $600 een van de goedkopere weerstands/vermogensmeters en heeft voor deze aantrekkelijke prijs veel te bieden.

De Vector 3S is een zogenaamde pedaalvermogensmeter. Wanneer je ‘m aanschaft krijg je thuis een mooi pakketje met daarin een set pedalen: één hiervan heeft de vermogensmeter ingebouwd. Voordat we verder ingaan op alle features van deze power meter, is het wellicht handig om te weten dat deze pedalen niet geschikt zijn voor Shimano schoenplaatjes, maar wel voor de plaatjes van Look. Goed passende Look Keo plaatjes worden overigens bij de vermogensmeter meegeleverd.

Maar wat kan deze vermogensmeter nu allemaal? De Garmin Vector 3S meet slechts de totaal geleverde kracht van slechts één been. Dit is doorgaans geen groot probleem, aangezien het verschil tussen beide benen meestal te verwaarlozen is. Deze vermogensmeter meet dus het totale geleverde vermogens (in watt) en je cadans.

Op gebied van connectiviteit is er niets te klagen. Dit model is namelijk voorzien van zowel een Bluetooth als een ANT+ verbinding. Hierdoor is de Vector 3S gemakkelijk te koppelen met andere apparaten, zoals je smartphone, fietscomputer of sporthorloge. Daarnaast is deze vermogensmeter ook erg nauwkeurig: Garmin geeft aan dat de metingen van de Vector 3S een foutmarge van slechts 1% hebben.

Iets waar overigens wél rekening mee moet worden gehouden is het feit dat deze power meter een maximum gewicht heeft. Namelijk, het gewicht van de fietser mag niet meer zijn dan 105 kilo. De Garmin Vector 3S is dus helaas niet te gebruiken door de zwaardere fietsers onder ons.

Tot slot nog de batterijduur en het gemak van montage van deze relatief betaalbare vermogensmeter. Ook op dit gebied stelt de Garmin Vector 3S niet teleur. Met zijn batterijduur van 120 uur hoef je namelijk niet elke dag de batterij te vervangen. Tot slot is het monteren van de meter kinderspel, wat maakt dat je ‘m gemakkelijk op een andere fiets kunt zetten.

In het kort

Voor wie is de Garmin Vector 3S nu geschikt? In het kort: de Garmin Vector 3S is ideaal voor iedere fietser die behoefte heeft aan een betaalbare maar volwaardige vermogensmeter zonder al te veel toeters en bellen. Helaas is de Garmin Vector 3S niet geschikt voor wat zwaardere fietsers en is het pedaalvermogensmeters eigen dat ze nogal kwetsbaar zijn. Fietsers die behoefte hebben aan een powermeter met meer features, kunnen kijken naar de grote broer van de Vector 3S: de Garmin Vector 3.

Check hier de beste prijs voor de Garmin Vector 3S

Voordeel

• betaalbaar
• prima batterijduur van 120 uur
• eenvoudig te monteren/demonteren
• accurate meting
• goede connectiviteit

Nadeel

• meet slechts aan één zijde
• bevindt zich op een kwetsbare plek
• weinig features

Powertap G3 Campy Hub
Powertap G3 Campy Hub

De G3 Campy Hub van Powertap is net zoals de Garmin Vector 3S een relatief betaalbare vermogensmeter. Het hele ontwerp van deze meter draait maar om één ding: op een eenvoudige en betrouwbare wijze het geleverde vermogen meten. Omdat de meter is ingebouwd in de achternaaf, is de meting accuraat en is de powermeter zelf goed beschermd.

Wanneer je kijkt naar een vermogensmeter in de achternaaf, moet je wel rekening houden met je schakelgroep. Gelukkig is de G3 Campy Hub verkrijgbaar voor Shimano, Campagnolo en SRAM.

Qua features is dit model niet extreem uitgebreid. Hij meet je totale geleverde vermogen, snelheid en cadans en verstuurd deze aan de hand van Bluetooth en/of ANT+ naar gekoppelde apparaten. Denk hierbij aan je smartphone, fietscomputer of laptop. Al met al kan er dus worden gesteld dat de Powertap G3 Campy Hub voorzien is van alle basisfuncties die je van een vermogensmeter mag verwachten en dat de connectiviteit uitstekend is.

Anno 2020 worden vermogensmeter alsmaar nauwkeuriger. De populaire G3 Campy Hub is hier geen uitzondering op. Powertap stelt dat deze vermogensmeter een foutmarge van maximaal 1 tot 1,5% heeft.

Een vermogensmeter op de achternaaf heeft tal van voordelen, maar heeft ook één groot nadeel. Namelijk, dat je voor het monteren hiervan de juiste gereedschap nodig hebt en hier handig mee moet zijn. Daarom raden wij aan om dit door een fietsenmaker te laten doen. Tot slot de batterijduur: deze varieert van 150 tot 300 uur. De werkelijke batterijduur is afhankelijk van het gebruik en de weersomstandigheden.

In het kort

De Powertap G3 Campy Hub is ideaal voor iedere fietser die in de markt is voor een vermogensmeter met een sterke prijs-kwaliteitsverhouding, alle benodigde features én die zich op een relatief veilige plek bevindt. Helaas maakt dit laatste wel dat het monteren van de powermeter een ingewikkelde zaak is die waarschijnlijk door de fietsenmaker moet worden gedaan.

Check hier de beste prijs voor de Powertap G3 Campy Hub

Voordeel

• betaalbaar
• nauwkeurige meting
• één van de meest revolutionaire & populaire modellen
• batterijduur van maximaal 300 uur
• zit op een relatief veilige plek
• goede connectiviteit

Nadeel

• lastig te monteren
• vereist regelmatig onderhoud
• heeft alleen de basisfuncties, niet meer

GEN 3 Stages Ultegra R8000
GEN 3 Stages Ultegra R8000

Tot slot nemen we een kijkje naar de GEN 3 Stages Ultegra R8000 crankset vermogensmeter. Zoals de naam al verklapt is dit een powermeter voor aan het crankstel. Net zoals de twee voorgaande uitgelichte wattagemeters is deze relatief betaalbaar. Dit neemt echter niet weg van het feit dat dit een uitstekende meter is die zeker moet worden meegenomen in je overweging.

Waarom? Laten we beginnen bij de eerder genoemde voordelen van een vermogensmeter aan het crankstel. Zulke meters zitten namelijk op een veilige plek, vereisen weinig tot geen onderhoud, zijn niet veel duurder dan andere meters en zijn te gebruiken met elk soort pedaalsysteem en elke wielset. Er is echter één groot nadeel: het (on)gemak van monteren. Helaas is het monteren van zo’n powermeter iets wat voor de fietsenmaker is weggelegd.

Bij de GEN 3 Stages Ultegra R8000 is dit ongemak echter compleet weggenomen. Je koop namelijk het crankstel inclusief vermogensmeter als geheel. Het enige wat je hoeft te doen is het crankstel monteren, iets wat niet al te ingewikkeld is. Dit betekent wel dat het niet mogelijk is om de vermogensmeter op een andere fiets te plaatsen.

Naast de voordelen van een vermogensmeter heeft deze GEN 3 Stages R8000 wattagemeter nog meer te bieden. Namelijk, het meet uiterst nauwkeurig het totale vermogen of het eenzijdige vermogen. Je hebt namelijk de keuze uit twee verschillende modellen: een goedkoper model dat slechts je linkerbeen meet en de waarde hiervan verdubbelt om tot je ‘totale vermogen’ te komen, of een model dat beide kanten meet.

Net zoals bij andere powermeters moet de GEN 3 Stages voor elke rit worden gekalibreerd. Dit ging gemakkelijk en snel. Verder doet de GEN 3 Stages wat ‘ie moet doen: hij meet nauwkeurig (met een foutmarge van 1,5%) het geleverde vermogen en is eenvoudig te koppelen met andere apparaten dankzij de ANT+ en Bluetooth verbinding.

De batterijduur van de GEN 3 Stages is te vergelijken met die van de eerder uitgelichte, namelijk rond de 150 uur. Verder is deze wattagemeter compleet waterdicht.

Overigens hebben wij hier de GEN 3 Stages Ultegra uitgelicht, maar Stages biedt de GEN 3 ook aan voor cranks van andere schakelgroepen van Shimano, Campagnolo en SRAM.

In het kort

De Gen 3 Stages is de perfecte vermogensmeter voor fietsers die opzoek zijn naar een betaalbare wattagemeter voor aan het crankstel én met uitstekende connectiviteit. In principe is de Gen 3 Stages ideaal voor iedere fietser dankzij zijn vele voordelen en geringe nadelen. Het enige grote nadeel is het feit dat het praktisch onmogelijk is om de vermogensmeter op een andere fiets te plaatsen, tenzij je bereid bent om het hele crankstel over te plaatsen.

Check hier de beste prijs voor de GEN 3 Stages Ultegra R8000

Voordeel

• zit op een veilige plek
• compleet waterdicht (IPX7)
• batterijduur vergelijkbaar met die van concurrerende modellen
• te gebruiken met alle pedaalsystemen
• meet nauwkeurig (foutmarge van 1,5%)
• prima connectiviteit
• nauwelijks onderhoud benodigd

Nadeel

• alleen voorzien van de basisfuncties (ligt aan de prijsklasse)
• lastig te demonteren en op andere fiets te plaatsen

De juiste vermogensmeter vinden hoeft niet lastig te zijn

Zoals je inmiddels wel door hebt is dat het vinden van een betaalbare weerstandsmeter niet al te lastig hoeft te zijn. Immers, in de prijsklasse <€1000,- zijn de onderlinge verschillen niet enorm en zijn deze vooral te vinden op gebied van de plaats van de meters. Desondanks is het belangrijk goed op te letten bij het kopen van een vermogensmeter! Struin het internet af naar reviews en lees je goed in over het product dat je op het oog hebt. Zo weet je zeker dat je geen miskoop maakt. Wij hopen je zoektocht in ieder geval te hebben vergemakkelijkt met onze uitleg over de verschillen, de zaken waarmee je rekening moet houden en tot slot de uitgelichte meters zelf.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)