Veilig afdalen als een prof

Wanneer je op fietsvakantie gaat naar de bergen, ga je daar waarschijnlijk heen met maar één ding in gedachte: klimmen. Aangezien klimmen in Nederland niet of nauwelijks mogelijk is, wijken veel van ons uit naar de Alpenlanden, de Pyreneeën of andere bergachtige gebieden voor het echte klimwerk. Waar sommigen echter geen rekening mee houden, is het afdalen. Afdalen in de bergen is een kunst op zich en is een vaardigheid die van essentieel belang is.

Afdalen is niet zonder gevaar. Hoge snelheden, smalle wegen met blinde bochten, andere verkeersdeelnemers, noem maar op. Desondanks is het bijzonder leuk: zulke snelheden behaal je normaliter nooit, het geeft een echte kick. Daarom is het ook van essentieel belang dat je deze vaardigheid goed onder de knie hebt. Gelukkig is het afdalen in de bergen een vaardigheid die goed te trainen is! Hier leer jij hoe je deze skill kunt trainen, krijg je wat afdaaltips en meer!

Afdalen kun je leren…

Afdalen kun je leren

Niemand die voor het eerst op de fiets stapt is goed in afdalen. De kans is groot dat je eerste echte afdaling krampachtig en angstig zal zijn. Dit is helemaal oké, want als je hier nog geen ervaring mee hebt is het verstandig om extra voorzichtig te doen. Naarmate je meer ervaring opdoet zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat en dat je ook steeds meer durft.

Een prachtig voorbeeld van iemand die in eerste instantie totaal geen goede “daler” was, is Chris Froome. Het is algemeen bekend dat Chris Froome in zijn jongere jaren een vrij belabberde (naar prof-standaarden) afdaler was. Inmiddels is Chris Froome een van de beste afdalers in het profpeloton en heeft hij zoveel vertrouwen in zijn “afdalingsvermogen” dat hij ongekend veel risico durft te nemen. Kijk maar eens naar de onderstaande video…

Natuurlijk, je hoeft niet te kunnen dalen als Froome, Nibali of Cancellara, maar het punt is het volgende: iedereen kan leren goed en veilig af te dalen, ongeacht hoe goed of slecht je op dit moment bent. Maar hoe je ontwikkel je dit? Wil je dit weten, lees dan vooral door!

Veilig afdalen begint bij een goede voorbereiding
Veilig afdalen begint bij een goede voorbereiding

Veiligheid heeft natuurlijk prioriteit over snel of hard afdalen. Dus, voordat we ingaan op alle ticks & trips, aandachtspunten en technieken, willen we een punt duidelijk hebben: luister altijd naar je gevoel en wees altijd extreem voorzichtig. Een ongeluk schuilt namelijk in een klein hoekje – helemaal tijdens het afdalen waar één remfout het verschil tussen op de weg blijven of over de vangrail gaan kan zijn.

Oké, nu dat helemaal duidelijk is, kunnen we het gaan hebben over de voorbereiding. Zoals de kop al suggereert, begint een veilige afdaling bij een goede voorbereiding. Ga je goed voorbereid op weg, dan sta je als het ware al 1-0 voor. Waar moet je allemaal rekening houden bij je voorbereiding?

Ten eerste is het belangrijk om je route goed te kennen. Een verkenningstocht maken met de auto, mits mogelijk, is verstandig. Zo leer je namelijk de route en zijn gevaarlijke punten herkennen. Ook raak je zo bekend met de hoeveelheid verkeer die je kunt verwachten. Tijdens je afdaling weet je dan precies wat je kunt verwachten.

Niet alleen de route is van belang, maar ook de weersomstandigheden spelen een grote rol. Kijk daarom van tevoren naar het weerbericht: wat voor weer gaat het worden? Koud en nat of warm en droog? Beiden kunnen gevolgen hebben voor je afdaling en zijn daarom belangrijk om in de gaten te houden.

Natuurlijk kunnen we de fiets niet vergeten! Het belangrijkste tijdens het afdalen zijn je remmen: zorg dat de remblokjes niet zijn versleten en dat de remmen goed zijn afgesteld. Check ook je buitenbanden en of alle zaken zoals je fietscomputer, je zadeltas en bidonhouder goed vastzitten. Verder is het ook van belang dat de rest van je racefiets in goede staat verkeert. Dit maakt het klimwerk – dat vanzelfsprekend vóór het afdalen wordt gedaan – ook een stuk gemakkelijker.

Daarnaast moet je je goed kleden. Hoe je je precies kleedt is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar tijdens het afdalen zijn de volgende zaken absoluut noodzakelijk:

  • een goede fietsbril om wind en vliegjes uit je ogen te houden
  • windjack
  • fietshelm
  • fietsbroek met zeem
  • goed ademend wielershirt
  • fietsschoenen en sokken

Naast deze kledingstukken kun je natuurlijk ook nog accessoires meenemen, zoals een fiets sjaal, sporthorloge, of iets anders. Als er slecht weer op komst staat, maar je toch de berg op en af wilt, dan is het meenemen van overschoenen en een regenjack ook verstandig.

Tot slot moet er rekening worden met je voeding en drinken. Neem genoeg water of sportdrank mee en zorg dat je genoeg energie hebt voor je hele rit. Als je uitgedroogd bent of hongerklop krijgt, dan wordt afdalen een gevaarlijke aangelegenheid.

Techniek, houding en gebruik van de weg tijdens afdalen

Techniek, houding en gebruik van de weg tijdens afdalen

Aangezien je bij het afdalen veel harder door de bochten gaat dan op het vlakke, komt er veel meer nadruk te leggen op je techniek en gebruik van de weg. Zorg ervoor dat je het remmen goed doseert: rem je teveel met je achterrem, dan ga je slippen, rem je teveel met je voorrem, dan bestaat de kans dat je over stuur vliegt. Daarnaast is het van belang om ‘pompend en krachtig’ te remmen. Zo voorkom je dat je remmen en/of velgen oververhit raken. Tot slot moet je er altijd voor zorgen dat je veilig en snel kunt remmen. Houd hierbij rekening dat je remweg veel langer is dan dat het op vlakke zou zijn.

Niet alleen je techniek, maar ook je houding is van belang. Hoe moet je nu op je fiets zitten tijdens het afdalen? Net zoals de profs bovenop de bovenbuis? Dit raden wij altijd af: het is gevaarlijk – helemaal met ander verkeer in de buurt. Hoe moet het dan wel? Het belangrijkste is om ontspannen op de fiets te zitten. Houd je beide handen op het stuur, in de buurt van de remmen en in de onderbeugels. Zo is je zwaartepunt zo laag als mogelijk en kun je gemakkelijker en sneller de bochten door. Houd daarnaast je ellebogen dicht tegen het lichaam, knel je knieën tegen de bovenbuis van de racefiets en houdt beide pedalen ‘half hoog’. Als je wilt kun je ook licht meetrappen tijdens het afdalen.

Tot slot willen we het gebruik van de weg nog even noemen. Je kunt als hobby fietser niet gebruik van de weg maken zoals de profs dat doen. Immers, er zijn ook andere verkeersgebruikers waarmee rekening moet worden gehouden. Rijd daarom nooit te dicht op een andere verkeersdeelnemer. Andere tips zijn:

  • probeer de bochten ruim te naderen om vervolgens in te sturen
  • kijk altijd waar je heen wilt gaan, niet waar je niet heen wilt
  • kijk goed voor je uit – zo’n 50 meter
  • blijf altijd op je eigen weghelft

Leren afdalen

We zeiden het in het begin al: afdalen kun je leren. Hoe dan? Eigenlijk is hier maar één antwoord op: doe het veel! Door ervaring word je steeds handiger in het afdalen en bouw je ook steeds meer vertrouwen op. Probeer jezelf niet te veel te pushen, met het zweet in de handen afdalen is echt niet nodig. Begin rustig en doe alles op je eigen tempo, je komt er echt wel. Vraag meer ervaren fietsmaten voor tips en wees niet bang om af te haken als het jou te hard gaat. Jouw tijd komt nog wel.

Aan de hand van onze tips hier weet je in ieder geval waar je rekening mee moet houden voor en tijdens het afdalen. Als het goed is heb je nu een basis waarop je kunt gaan bouwen. Veel afdaalplezier!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)